Cheerleading kan bli ny OS-sport

Uppdaterad 2016-12-08 | Publicerad 2016-12-07

Tar första steget mot erkännande: "Hela världen jublar"

Kampen mot fördomarna har pågått i åratal och har till slut gett resultat.

Cheerleading har tagit första steget mot att bli en OS-sport.

– Hela världen jublar, säger Katarina Eriksson, förbundets vice ordförande.

Cheerleadingen har uppåt fem miljoner utövare i mer än hundra länder, ändå har sporten länge förbisetts av den olympiska rörelsen.

Men inte längre. Under ett möte i Lausanne i tisdags klubbade IOK igenom att cheerleading och thaiboxning får tillfälliga erkännanden, vilket på sikt kan leda till att de lyfts in i OS-programmet.

I världspressen hamnade nyheten i skymundan, men på sina håll applåderades det ystert.

– Har ni sett på sociala medier? Alla jublar. Okunskapen har varit stor men vi har samarbetat internationellt sedan 2008 med OS som mål. Det här är ett erkännande för oss alla, säger Svenska cheerleadingförbundets vice ordförande Katarina Eriksson.

Alla frågar "vilka hejar du på?"

Det finns onekligen ett glapp mellan allmänhetens bilden av cheerleading och den faktiska sporten. Landslagets kapten Josephine Kalmlund märker ofta av det.

– Det är nog highschoolfilmerna som har skapat fördomarna. Många har bilden av pompoms och frågar "vilket lag hejar du på?". Jag får förklara att vi inte står bredvid utan är en egen sport, säger Kalmlund.

I den vanligaste tävlingsformen utför lagen sina program i två och en halv minut. En domargrupp bedömer hopp, stunt, pyramider och dans utifrån svårighetsgrad och utförande.

"Svinkul! Äntligen!"

Josephine Kalmlund är bakperson (den som håller i toppens vader och säkrar stunten bakifrån) i Gothenburg Cheer One och Team Sweden Allgirl.

Hon är 22 år gammal och får sannolikt inte uppleva att sporten når OS under sin aktiva tid, då IOK:s erkännande visserligen ger lite bidrag till förbunden, men trots allt bara är ett första steg.

Fast Kalmlund tror ändå att beslutet ger effekt direkt.

– Det är svinkul. Äntligen! Förhoppningsvis kan det leda till att folk tar sporten mer seriöst, säger hon.