Medaljrevansch för Dahlqvist – uttagen till sprintstafetten

avDaniel Sörensen, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

SEEFELD/STOCKHOLM. Maja Dahlqvist får en ny medaljchans.

Stina Nilsson får som hon önskat. Tillsammans bildar de Sveriges lag i söndagens sprintstafett.

– Det är alltid svårt att ta ut lag när vi har många duktiga åkare, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

Torsdagens individuella sprint slutade snöpligt för Maja Dahlqvist.

På väg mot medalj krokade hon ihop med Jonna Sundling och chansen till medalj försvann.

Den svenska sprintspecialisten, som varit på pallen fem gånger individuellt den här säsongen, var besviken och arg.

Men nu får hon en ny chans.

Fått klartecken av medicinska teamet

Maja Dahlqvist får köra söndagens sprintstafett. Hon kommer att göra det med Stina Nilsson, som efter sitt silver i sprinten öppnade för att köra fler lopp trots att hon precis kommit tillbaka efter skada.

– Vi såg redan i torsdags att hon är tillbaka i bra form. Vi vet vilken kapacitet hon besitter och vilken erfarenhet hon har. Det är ingen av de andra tjejerna som har den erfarenheten som Stina har när det gäller sprint, säger Grip.

Det har funnits tvivel då klassisk stil, som sprinten avgörs i, innebär en annan belastning för baksida lår men nu har medicinska teamet givit klartecken.

– Vi har känt oss trygga i att hon kommer att kunna hantera klassiskt också. Det har gjorts kliniska tester och hon har åkt klassisk skidåkning som har fungerat väldigt bra, säger Rikard Grip.

Stina Nilsson har varit ett ankare i teamsprinten de senaste mästerskapen. Hon var med och vann OS-brons 2014, och OS-silver 2018 på distansen. På VM 2015 i Falun blev det också silver, däremot missade hon och Ida Ingemarsdotter pallen i förra VM.

Herrlaget redan klart

Stina Nilsson och Maja Dahlqvist vann teamsprinten i Dresden i världscupen tidigare i vinter. Rikard Grip bekräftar att Nilsson kommer att starta stafetten, medan Dahlqvist avslutar.

– Både på herr- och damsidan har vi åkare som har en bra finish. Vi tror att Maja har de kvaliteterna där och att Stina är den som är lite mer åkstark, säger Grip.

Det är sedan tidigare redan klart att Calle Halfvarsson och Viktor Thorn bildar det svenska herrlaget på söndag. Thorn kommer att starta medan Halfvarsson avslutar.

De avstod lördagens skiathlon för att samla kraft inför loppet.

Även de norska lagen tillkännagavs i dag. På damsidan kommer Ingvild Flugstad Östberg och Maiken Caspersen Falla till start, medan Emil Iversen och Johannes Hösflot Kläbo får förtroendet i herrlaget.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM