Iksu svenska mästare i innebandy

Publicerad 2018-04-21

Iksu är svenska mästare i innebandy för sjätte gången.

I finalreprisen från i fjol mot Kais Mora var återigen Iksu starkare och kunde vinna med 4–2 efter en jämn final i Globen.

Klubben är nu det mest framgångsrika laget någonsin på damsidan.

– Det är klart att det är skönt, otroligt stort att vinna guld igen, säger Sofia Joelsson.

Årets SM-final i innebandy bjöd på en repris från fjolårets final. Då gick Umeå-laget Iksu segrande ur striden med 4–1 och kunde titulera sig som svenska mästare. Under lördagen skulle man upprepa den bedriften.

Men det var Kais Mora som började bäst och hade ledningen efter första perioden efter mål av Jessika Eriksson.

Vändning signerad Wibron

Iksu kom ut som ett annat lag i den andra perioden och lyckades få utdelning direkt. Emelie Wibron serverade Sofia Joelsson som kunde sätta kvitteringen i öppet mål. Sedan dröjde det till slutsekunderna i mittenakten innan det var dags för Iksu igen. Wibron som assisterade till 1–1-målet satte Umeå-lagets andra mål för dagen och såg till att Iksu var i förarsätet inför den avgörande tredje perioden.

Omdiskuterat 3–1-mål

Kais Mora kom ut bättre i den tredje perioden och var nära en kvittering flera gånger. Men med tio minuter kvar att spela var det istället Iksu som utökade ledningen. Sofia Joelsson lyckades få in 3–1 bollen bakom Amanda Hill efter en tilltrasslad situation. Kais Mora bänken menade att Joelsson sparkade in bollen men domarna valde att döma mål. Alice Granstedt gjorde sedan kort därefter 4–1 och där och då såg det väldigt tufft ut för Mora.

Med tre minuter kvar väckte My Kippilä Kais Moras hopp när hon reducerade till 4–2. Närmare än så kom dock inte Mora, Iksu kunde hålla undan och säkra SM-guldet.

– Det är klart att det är skönt, otroligt stort att vinna guld igen, säger tvåmålsskytten Sofia Joelsson till Sportbladet.

– Jag tycker att vi gjorde en bra final. Det var bra att det var högt tempo från början, det tjänar vi på som är så bra tränade.

Joelsson som är en av lagets mest utpräglade målskyttar klev fram när det som mest behövdes i finalen.

– Jag är en målskytt och då ska man göra mål i de viktiga matcherna. Jag gör inte massa mål i grundserien bara gör att inte göra mål i finalerna.

Klubbens sjätte SM-guld

Iksu har varit en stormakt i innebandysverige under 2000-talet. Segern mot Kais Mora innebär att klubben säkrade sitt sjätte SM-guld i historien. Tidigare SM-gulden har klubben tagit 2005, 2006, 2008, 2012 och 2017.

För Kais Mora är det ett tyngre facit. Klubben har varit i final de senaste fem åren men har nu fått se sig besegrade vid fyra av tillfällena.