Så håller du dig vaken under OS

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-29

Sömnforskarens råd: Sitt obekvämt, se inte allt och drick ingen alkohol

Tillhör du dem som tänker försöka sitta uppe dygnet runt för att titta på varenda gren i OS?

Var beredd på att jobba hårt.

– Välj bort de grenar du inte är intresserad av och var beredd på att du något mer ointelligent, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt.

Torbjörn Åkerstedt.

Om åtta dagar börjar sommar-OS i Peking. En högtid för idrottsälskare världen över.

Men för de av oss som bor i Sverige kunde tiderna inte vara mycket sämre: när de allra tidigaste tävlingarna drar igång har klockan precis slagit 01.00 på natten här hemma.

En tidsskillnad som kommer att ställa till med stora problem för de som vill följa tävlingarna.

– I princip kan man inte vända på dygnet om man fortfarande befinner sig i sin vanliga tidszon. Så länge man har dagsljuset på näthinnan så påverkas man, säger professor Torbjörn Åkerstedt. Han arbetar vid stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet och Karolinska institutet och forskar kring sömn.

Men kan man inte börja långsamt och förbereda sig genom att vända dygnet någon timme varje dag?

– Det går egentligen inte att förbereda sig. Möjligen kan man göra som oljearbetare ute på Nordsjön som arbetar isolerat från dagsljuset, de kan vända dygnsrytmen på några dagar.

Planering och prioritering

Om man nu inte vill leva ljusskyggt så är det två saker som är viktiga att tänka på: planering och prioritering.

Torbjörn Åkerstedt rekommenderar att välja bort de grenar man inte är så intresserad av. För de som varit vakna hela natten är det dessutom viktigt att komma i säng – och inte att vänta för länge med att gå och lägga sig. För ju senare man somnar på dagen efter en vaken natt desto mindre sömn blir det.

– Speciellt om man är kvällsmänniska, då har man kanske som högst ämnesomsättning runt sex-sju och även om man somnat strax före det så vaknar man igen. De som är kvällsmänniskor har redan haft sin topp och rasslar ner på näst sida, så att säga.

Är det något annat man ska tänka på när man sitter framför tv:n?

– Egentligen borde man helst stå, det är viktigt hålla igång fötterna. Man kan väl säga att ju obekvämare desto bättre.

Vad finns det för fällor?

– Alkohol är inte bra, det är rena dynamiten ihop med trötthet. Det blir inte bara en sammanlagd effekt utan tröttheten och alkoholen multplicerar sig med varandra.

Vila ut efteråt

När OS är slut måste den sportintresserade också vara beredd på att kroppen kommer att behöva återhämta sig. Torbjörn Åkerstedt tror att ett riktigt intensivt OS-tittande kan kräva vila i två eller tre dagar.

– Man ska komma ihåg att man inte kan prestera på samma sätt när man är trött. Man blir något mer ointelligent och har svårare att minnas och lära sig nya saker.

– Man blir inte aggressiv av trötthet, men man blir känslig för de krav som ställs. Det märker vi när vi håller försökspersoner vakna här hos oss, man måste tala snällt till dem – annars hoppar de av försöken.