Tobias Hysén fixade seger i genrepet

Uppdaterad 2017-07-25 | Publicerad 2017-03-23

GÖTEBORG. Det blåvita försvaret har läckt under ett helt år.
Men en vecka innan premiären ligger fullt fokus på defensiven.
– Vi släpper inte till en enda målchans på hela matchen. Det är bra, säger Jörgen Lennartsson efter 1-0 mot Falkenberg.

IFK Göteborg

IFK Göteborg släppte in överlägset flest mål av topplagen i fjol, och läckaget har fortsatt under försäsongen. 12 mål på nio träningsmatcher har fått Jörgen Lennartsson att fokusera fullt ut på försvarsspelet inför premiären.

De senaste matcherna har Göteborg spelat med en ensam anfallare i ett 4-4-1-1-system, mot Falkenberg med Sebastian Eriksson som vänstermittfältare för att stänga till den kanten ytterligare.

Prickfri defensiv

– Vi ville ser hur det skulle funka. Och det funkade bra, inte en målchans mot oss på 90 minuter. Och jag tycker han gjorde en väldigt bra match, han gjorde de saker vi önskar där ute, både offensivt och defensivt, säger Lennartsson.

Defensiven var prickfri, men det betydde också att det offensiva spelet blev lidande. Med en ensam anfallare (Tobias Hysén i första halvlek, Mikael Boman i andra) skapade Göteborg totalt fyra målchanser på 90 minuter.

Tobias Hysén gick i djupled och fick fritt fram i slutet av den första halvleken och gjorde 1-0 via ett kliniskt avslut. Men sen hände inte mycket mer.

– Offensivt finns det mer att ta på förstås, säger Lennartsson.

”Säger jag inte till dig”

Har du bestämt dig för om ni kommer spela med en eller två anfallare mot Malmö?

– Om jag har det så säger jag det inte till dig.

Liten oro för Blåvitt i början av den andra halvleken då Sebastian Eriksson utgick med känning i ljumsktrakten. Men efter matchen lämnade han lugnade besked.

– Jag kände bara att det stramade till i muskeln. Det kändes inte som att något gick sönder, men med en vecka kvar till premiären var det bara att kliva av. Det är inget som oroar mig, men hade jag fortsatt så hade det hänt något.

Startelvan:

Erik Dahlin - Emil Salomonsson, Mattias Bjärsmyr (David Boo Wiklander, 46), Thomas Rogne, Scott Jamieson - Martin Smedberg-Dalence (Lawson Sabah, 46), Mix Diskerud (August Erlingmark, 80), Mads Albaek, Sebastian Eriksson (Sebastian Ohlsson, 54) - Sören Rieks - Tobias Hysén (Mikael Boman, 46)

Utropstecknet:

Defensiven: Efter att ha släppt in enkla och onödiga mål under hela försäsongen satte Blåvitt i princip varenda steg rätt i defensiven mot Falkenberg. 90 minuter - noll målchanser mot sig. Förvisso mot superettanmotstånd, men definitivt de svar som Jörgen Lennartsson sökte inför premiären mot Malmö FF om en och en halv vecka.

Frågetecknet:

Anfallsspelet: Mål på var fjärde målchans låter ju bra, men fyra chanser på 90 minuter mot Falkenberg imponerar förstås inte lika mycket. Tobias Hysén klinisk vid målet, men när Göteborg spelar med en ensam anfallare måste mittfältet komma upp och stötta bättre. Det genomfördes olika test, ett tag var Sören Rieks uppe som en extra anfallare, men det var inget tvivel om att fokus just nu ligger på defensiven.

Snackisen:

”Mix”: Mikkel Diskerud, eller som han själv vill kallas; ”Mix”, saknar en hel del i fråga om matchtempo. Men visar ändå att han har goda möjligheter att bli en stor tillgång för Göteborg så länge han nu stannar. Bra passningsspel, fin blick för spelet, så länge orken fanns där. Funkade bra ihop med Mads Albaek på det centrala mittfältet.