Ryssland och Polen klara för EM-slutspelet

TT

Uppdaterad 2019-10-15 | Publicerad 2019-10-14

Artiom Dziuba firar ett av Rysslands fem mål mot Cypern. Segern tog Ryssland till EM-slutspelet till sommaren.

Ryssland och Polen fixade biljetterna till nästa års fotbolls-EM.

Ryssland med en 5–0-kross borta mot Cypern, medan Polen frälstes av två inhoppare i 2–0-segern över Nordmakedonien.

Sedan tidigare var Belgien och Italien klara för nästa års utspridda EM.

Det ryska fotbollslandslaget kan se fram emot två matcher hemma i S:t Petersburg nästa sommar.

En poäng mot Cypern borta var kravet för att bli klart redan under söndagen men ryssarna nöjde sig inte med det. Denis Tjerysjev och Magomed Ozdojev såg till att ryssarna hade 2–0 redan i halvtid och efter pausen ökade Artiom Dziuba, Alexander Golovin och Tjerysjev på till 5–0.

Inhoppare hjältar

Polen fixade också EM-biljetten, men hemmapubliken på Stadion Narodwy i Warszawa fick vänta länge innan deras hemmahjältar fick hål på Nordmakedonien. Tack vare två inhoppare. Przemyslaw Frankowski hann knappt lämna bänken innan han hade gjort 1–0 framspelad av Robert Lewandowski. Målet kom i 74:e minuten, samma minut som Frankowski blivit inbytt. Arkadiusz Milik väntade lite längre och hade varit på planen i tolv minuter när han gjorde 2–0 i 80:e.

Kroatien hade också säkrat en EM-biljett vid seger, men fick nöja sig med 1–1 borta mot Wales. Nikola Vlasic gjorde 1–0 redan i nionde minuten, men kvitteringen kom på tilläggstid i första halvlek genom Gareth Bale.

Kontroversiellt

Det var ett kontroversiellt mål då Ben Davies i förspelet vräkte omkull Mateo Kovacic som tvingades lämna planen. Domaren Björn Kuipers, Nederländerna, valde dock att fria, trots kroatiska protester.

Tyskland vann med 3–0 borta mot Estland trots en mardrömsstart där Emre Can fick rött kort redan i 13:e minuten. Två mål av Ilkay Gündogan och ett självmål av AIK-backen Karol Mets fixade trepoängaren.

Tyskland är tvåa, på samma poäng som Nederländerna, som vann med 2–1 borta mot Vitryssland tack vare två mål av Georginio Wijnaldum.