Målvaktstalangen leder Skuru mot SM-final – drömmer om landslagsspel

avMagnus Wilsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Skuru IK vann grundserien på målskillnad.

Nu är de favoriter, om än knappa, till att bärga SM-guldet – ledda av en av ligans stora överraskningar.

– Det har gått betydligt bättre än vad jag trodde, säger målvakten Evelina Eriksson, 22.

I grundseriens sista omgång var det bäddat för en handbollsfest. Obesegrade serieledaren H65 Höör ställdes mot tabelltvåan Skuru IK som endast hade förlorat en match under seriens gång – mot just H65 Höör.

Det slutade i en revansch för Skuru och H65 Höörs starka svit på 21 raka vinster bröts. Lagen slutade på samma poäng i tabellen, men Skuru hade en bättre målskillnad med 21 plusmål på seriekollegan.

Seriefinalen slutade 26–19 till Skuru, bland annat efter storspel av den 22-årige målvakten Evelina Eriksson som hade en räddningsstatistik på 52 procent. Matchen avslutade mars månad och Skurus talangfulla målvakt tilldelades priset som månadens spelare för första gången.

– Det är jätteroligt. Inget jag hade tänkt på innan de ringde, säger målvakten.

Och mars månad var inget undantag. När grundserien var färdigspelad slutade 22-åringen på 42,15 procent i räddningsstatistiken, bäst av samtliga målvakter som fått minst 100 skott mot sig.

– Det har gått väldigt bra. Det har känts bra hela säsongen, säger hon.

Debuterade redan 2014

Målvaktstalangens resa började i Haninge, men lämnade 2013 för Team Stockholm där hon var med och bärgade ett USM-guld redan under den första säsongen. Säsongen därpå belönades hon med att få göra elitseriedebut i Team Stockholms samarbetsklubb Spårvägen.

2015 åkte Spårvägen ur elitserien och Evelina Eriksson, som var lite hemmakär och ville stanna i Stockholm, valde Tyresö i allsvenskan där hon var nära att under 2018 leda laget till högsta serien efter en andraplats i tabellen, men föll mot Skara i kvalet.

Men för Evelina Eriksson blev det ändå en uppflyttning och återkomst till elitserien trots kvalförlusten. Det blev ett kontrakt med Skuru och efter en supersäsong med endast en förlust är laget nu tre segrar från en final.

– Det har gått betydligt bättre än vad jag trodde när jag skrev på inför säsongen. Jag tänkte att jag får se och lära och så kanske nästa säsong blir min, säger hon.

Och hon har inte haft dåligt med konkurrens. Tillsammans med målvaktskollegan Rebecca Nilsson har de delat på matcherna under säsongen där Evelina Eriksson slutade etta i målvaktsligan och Rebecca Nilsson slutade trea.

Drömmer om landslaget

I slutspelet har Evelina Eriksson fått störst förtroende och tagit till vara på det. På tre matcher mot Kungälv i kvartsfinalen har hon en räddningsstatistik på 53 procent. Men målvakten menar på att hon kan spela såpass bra för att laget presterar bra.

Nu väntar Lugi i semifinal.

– Det känns superkul att kliva in i semifinal med en bra säsong bakom oss, säger Evelina Eriksson.

– Jag hoppas att det ska räcka med tre matcher, men jag skulle inte bli förvånad om det blev fyra eller fem.

22-åringen har vid ett tillfälle blivit kallad till en landslagsamling. Då var det en ungdomslandslagssamling 2015. Och det är inget tvivel på att hon drömmer om landslagsspel även på seniornivå.

– Det är målet med karriären. Just nu känns det en bit bort, men det är något man siktar på, säger hon.

– Det skulle vara jätteroligt och det är dit man strävar.

Den första kvartsfinalen mellan Skuru och Lugi spelas torsdagen 18 april.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM