Norskans hyllning av Frida Karlssons oväntade drag

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

OBERSTDORF. På måndag gör Frida Karlsson comeback i större sammanhang.

Det sker på röda mattan på Idrottsgalan.

Där kan skidåkaren förvänta sig en rad frågor kring sitt hälsotillstånd.

– Jag hade gruvat mig mer för att gå på Idrottsgalan än att åka på en skidtävling, säger norskan Ingvild Flugstad Östberg

Många undrar hur avstängda Frida Karlsson mår, vad som gått fel, när hon ska göra comeback.

Skidåkaren får chans att svara själv när hon på måndag gör sitt första framträdande sedan loppen i Ruka i slutet av november.

Det sker i en för skidåkaren ovan arena – Idrottsgalan.

Frida Karlsson är nominerad i klassen Årets lag (stafettguldet) och som Årets nykomling. Hon är dessutom en kandidat till att vinna Jerringpriset.

”Medveten om frågorna”

Men hon har inte mött omvärlden och media sedan bakslaget som inneburit att hon i stort missat hela världscupssäsongen hittills.

– Vi har inte lagt en annan plan än att Frida ska gå på röda mattan. Hon är medveten om och beredd på att det kommer frågor. Men hon vill göra detta, säger skidlandslagets presschef Katarina Medveczky.

Efter premiären i världscupen har stjärnskottet varit avstängd från tävlingarna på grund av avvikande värden i skidlandslagets hälsotester.

Enligt rapporterna har rehabiliteringen gått åt rätt håll, men ännu så länge får Frida Karlsson inte tävla och hon tränar enligt en sparsam plan där hon tar steg för steg.

Exakt vad som gått fel i Frida Karlssons fall vet inte omgivningen, men det har bekräftats av Svenska skidförbundets tf längdchef Ola Strömberg att det rör sig om näringsbalansen.

”Inget nytt att säga”

Det finns inga planer från skidlandslagets ledning att kalla till presskonferens för att avlasta Frida Karlsson.  Presschefen Katarina Medveczky känner inte heller till några inbokade intervjuer.

– Hon har inget nytt att säga. Händer inget före måndag kväll har hon inget nytt att säga, därför kan vi inte heller ha en presskonferens, säger presschefen.

Foto: BILDBYRÅN

En som vet vad som väntar Frida Karlsson i form av uppståndelse är norskan Ingvild Flugstad Östberg. Hon var också avstängd av hälsoskäl och intresset var stort när hon bröt tystnaden inför Tour de Ski.

– Man får vara beredd på att få frågor. Det var något som jag hade tänkt på inför min comeback. Det är några frågor som du kan förbereda dig på, andra som du inte kan förbereda dig inför. Man måste vara så ärlig man kan och ta sig tid och svara på det man kan.  En del saker har omvärlden rätt att veta, en del saker har andra inte rätt att veta, säger hon.

”Är stor respekt!”

Hon känner för Frida Karlsson och hyllar svenskans oväntade drag.

– Det är stor respekt att hon går rätt in i den miljön. Det var tufft av henne, säger Ingvild som dock själv hade valt att återvända till en miljö hon är trygg med.

– Jag hade gruvat mig mer för att gå på Idrottsgalan än att åka på en skidtävling, säger norskan Ingvild Flugstad Östberg, tvåa i lördagens skiahtlon.

Även Stina Nilsson, som är skadad, kommer att delta från skidlandslaget. Charlotte Kalla och Ebba Andersson har sagt nej.

Idrottsgalan äger rum på måndag i Stockholm.

Publicerad: