Sverige förlängde guldsviten

Vann innebandy-VM trots domarmissen

Publicerad 2019-12-15

Sverige vinner VM-guld i innebandy efter rysare mot Schweiz.

Trots kvittering i slutsekunderna kunde inte Schweiz rå på superfavoriten Sverige.

Svenskorna kunde, efter 3–2-seger i förlängningen, ta sjunde raka VM-guldet i innebandy.

– Det känns bara fantastiskt skönt just nu, säger Emelie Wibron.

I slutet av den tredje perioden ledde svenskorna finalen med 2–1, efter två mål av VM-debuterande Moa Gustafsson, 20.

Men finalmotståndaren Schweiz, som stod för en supervändning i lördagens semifinal, chockade alla i matchens slutsekunder. Med tom målbur och en rejäl slutforcering kunde värdnationen trycka in kvitteringsmålet – med endast åtta sekunder kvar att spela.

Det inför en slutsåld (4 250 åskådare) arena i Neuchâtel.

Historisk Wijk

– Det var så lite tid kvar av matchen så man hann inte tänka så mycket, det var bara att ladda om för förlängning. Vi har så många matchvinnare i laget så jag visste att någon skulle kliva fram, säger Emelie Wibron till Sportbladet.

Och fram klev Johanna Hultgren som en minut in i förlängningen kunde göra 3–2 till Sverige. Det efter pass av kapten Anna Wijk, som numera är landslagets främsta poänggörare genom tiderna.

– Vi har ett fantastiskt lag och på något sätt lyckas vi alltid vara bäst när det gäller. Vi jobbar stenhårt för varandra och då finns det inget lag som slår oss, säger Wibron.

Domarparet i fokus

Men den spännande avslutningen i VM-finalen kunde ha undvikits. Halvvägs in i matchen petade 27-åriga Wibron bollen över mållinjen efter en målvaktsretur. Men trots att det finska domarparet tog hjälp av videogranskning dömdes 3–1-målet bort.

– Alla trodde att bollen var över linjen, men så här i efterhand så behövdes ju inte det målet, säger Emelie Wibron efter Blågults sjunde raka VM-guld.

Men det var inte bara finalen som bjöd på dramatik.

I bronsmatchen hade Tjeckien en 3–1-ledning inför den tredje perioden. Men laget kollapsade på nytt (tappade 6–1 i semifinalen mot Schweiz) och istället kunde Finland ta hem tredjeplatsen. Det efter att ha hämtat upp underläget och avgjort med 5–4 efter förlängning.