Sprickan total: ”Det är maktmissbruk”

Publicerad 2019-02-06

Sprickan mellan SIBF och FSSL är total.

Det är många parametrar som byggt upp konflikten.

Föga överraskande har sidorna helt olika syn på det som hänt. 

– Jag skulle kalla det maktmissbruk, säger Per Viberg, klubbchef i Kalmarsund.

– Det räcker inte med en plan för hur ekonomin ska planeras, säger Krister Azelius, styrelseledamot i Svenska Innebandyförbundet.

Relationen mellan Svenska Innebandyförbundet, SIBF, och föreningen Svenska Superligan, FSSL, som är SSL-klubbarnas intresseorganisation, kollapsade i höstas.

Anledningen?

Parterna förhandlade om ett nytt avtal kring rättigheterna i SSL som ska träda i kraft till kommande säsong, men i december valde förbundet att avsluta förhandlingarna och behålla rättigheterna.

Sportbladet har tagit del av det avtal som skrevs mellan SIBF och FSSL för snart två säsonger sedan, och där står att intentionen efter att det avtalet löpt ut är att hitta ett nytt långvarigt avtal där immateriella rättigheter till SSL upplåts till SEI (numera FSSL).

Det nya avtalet skulle vara klart till sista januari 2018, och träda i kraft i sommar.

– Saker behöver upp till ytan nu. Folk måste förstå vad som ligger bakom konflikten. Tanken var att FSSL skulle få rådighet över rättigheterna till kommande säsong, det står så i det avtal som tecknades för två säsonger sedan, och det är efter det vi i klubbarna arbetat, säger Per Viberg, klubbchef i Kalmarsund.

– Vi klubbar tyckte förhandlingarna i höstas gick trögt så vi bytte personer som förhandlar för att skjuta in ny energi och vi fick till positiva samtal. Känslan var att SIBF skulle låta FSSL råda över rättigheterna, så kändes det verkligen, men när det officiella beslutet skulle tas så fattades ett annat beslut. SIBF meddelade istället att de stänger förhandlingarna. Bara så där. Efter det har förbundet inte återkopplat. Det bara svängde helt. 

Är du överraskad?

– Med tanke på hur positiva samtalen var i höstas, absolut. Nu har jag förstått att förbundet aldrig kommer att släppa några rättigheter så länge den ledning som finns sitter kvar. Flera varnade mig för att förhandlingarna bara var spel för galleriet, och så var det. Jag skulle kalla det maktmissbruk. 

Krister Azelius, styrelseledamot i Svenska Innebandyförbundet

Förbundet tackade nej

Krister Azelius, styrelseledamot i Svenska Innebandyförbundet, har en annan syn på höstens diskussioner.

– Jag vet inte om det är positiva samtal när sex, sju personer kliver in i ett rum och innan de satt sig säger att de är där för att få besked om de får rättigheterna, ja eller nej. Efter samtal så förstod de att vi måste hitta en modell för hur rättigheterna ska fördelas och hur den ekonomiska fördelningen ska se ut. Vi behövde något att ta ställning till och FSSL återkom med ett förslag där vi skulle svara ja eller nej. Det var ofullständigt och gick inte att svara ja på, och därför sa vi nej till förslaget. Vi stängde inte förhandlingen, vi tackade nej till det förslaget, säger han.

Vad säger du om den intention om att FSSL skulle ta över rättigheterna till kommande säsong som skrevs in i förra avtalet?

– Så var intentionen, men den intentionen har stötts och blötts mot att om man ska ta över rättigheterna så måste det finnas en organisation och finansiella förutsättningar för att hantera rättigheterna. Rättigheterna är centrala för innebandy-Sverige, ska vi släppa iväg de värdena och den balansposten så måste vi ha en mottagare som vi tror på, som har en organisation som kan ta hand om dem. FSSL har haft två personer på halvtid några månader, men är i huvudsak en ideell organisation. Vi har hela tiden efterfrågat att det måste finnas en organisation, helst tillsammans med oss. Det var den springande punkten redan 2016, och nu, tre år senare, säger man att man ska arbeta fram en organisation i februari. Vi har respekt för vad klubbarna vill ha, men det räcker inte med en plan för hur ekonomin ska fördelas, det handlar också om hur rättigheterna ska förvaltas.

”Skillnad mot SHL...”

Sportbladet har tagit del av det förslag som FSSL lade fram till SIBF. 

Det är ett så kallat licensavtal där FSSL tar över alla kommersiella och mediala rättigheter för SSL mot en royalty som ska betalas ut till SIBF.

Royaltyn till SIBF skulle enligt avtalsförslaget höjas år för år. 

– Det är en stor skillnad mot exempelvis det avtal som SHL har med Svenska Ishockeyförbundet, de betalar inte en krona. Siffrorna var förhandlingsbara, men förbundet förhandlade inte alls, säger Viberg. 

– SIBF har uttryckt att det inte finns något värde i SSL, att av de tio miljoner de drar in sponsorpengar handlar i huvudsak om landslag och bredd. Det är ifrågasatt, men samtidigt kan man då undra varför förbundet håller så hårt i rättigheterna. 

SIBF lade fram ett förslag förra våren om ett gemensamt bolag med FSSL för att hantera SSL-rättigheterna. 

Nystartad liga

Ett förslag som stängdes under SM-finalen.

– Vårt förslag var att vi finansierade bolaget, ägde 51 %, hade utslagsrösten i styrelsen och att bolaget styrdes av en extern VD. Vinsten skulle fördelas med 75 % till klubbarna och 25 % till övriga innebandy-Sverige. FSSL accepterade inte att förbundet skulle ha utslagsrösten, trots en extern VD, och därför föll det, säger Azelius.

I helgen hade FSSL en elitkonferens som mynnade ut i att nya ligan Premier Floorball League bildades. Om den blir verklighet bestäms i veckan då klubbarna ska ta beslut om att gå med i ligan eller stanna i SSL.

FSSL hoppas fortfarande att ligan ska ersätta SSL och bli en del av förbundets system, men öppnar också för att det kan bli en helt ny och fristående liga. 

Diskussionen om en egen liga startade dock inte i samband med höstens havererade förhandlingar, utan innan dess, enligt Per Viberg.

Startskottet var det nya tv-avtal som SIBF tecknade ifjol utan FSSL:s eller klubbarnas inblandning.

– Jag hörde rykten om att ett nytt avtal var på gång och frågade förbundet om det eftersom det tidigare hade sagts att klubbarna skulle få mer att säga till om. Jag sa att de måste tänka till nu, om de gör något utan att informera kan de få en boll i rullning som de inte kan stoppa. Strax därefter kom ett pressmeddelande om ett nytt tv-avtal. Efter det var det flera klubbar som sa att det var nog nu. 

Flyttat datum

SIBF har flyttat fram anmälan till nästa års SSL från slutet av april till siste januari (med uppskov till tionde februari). 

Det finns dock inget avtal mellan SIBF och FSSL klart, det går ut i slutet av juni.

– Vi vet inte vad vi anmäler oss till. Enligt tävlingsbestämmelserna så kan SIBF kräva vilka rättigheter som helst. Tröjreklam, all golvreklam, vad som helst, säger Viberg.

– Vi vill fortfarande spela i SSL under förbundets vingar, men ha rådighet över rättigheterna för att ligan ska kunna växa. Förhoppningen är fortfarande att förbundet ska öppna dörren och förhandla. Det kom fem SSL-lag på deras möte och 27 SSL-lag på vårt möte, inser man inte då vilka problem som finns så är det illa. 

Azelius medger att det finns ett problem i att det inte finns något avtal mellan klubbar och förbund till kommande säsong, men menar också att det inte är något nytt.

– Vi kan backa till säsongen 2016/17. Då anmälde sig lag utan att avtal fanns på plats. Vi levde med principen kring det gamla avtalet, säger han.

Hållit presskonferens

– Det är klart att vi vill ha förutsättningarna klara i tid men det är två parter som ska dansa. Det vi kan säga är att det avtal som blir mellan klubbar och förbund till nästa års SSL är minst lika lukrativt som det som varit nu, det har vi också sagt tidigare. 

Under onsdagen höll SIBF en presskonferens för att delge läget och svara på frågor.

– Det finns situationer här i världen där två parter kan enas och drar åt olika håll, men vi vill verkligen lösa en här situationen men då krävs en snabb dialog nu. Den kan inte ta utgångspunkt i kravet som funnits från FSSL där frågan om rättigheterna är ja och nej, utan då får det bli en diskussion och förhandling där vi enas om något. Så länge ett ja eller nej på det förslag som finns är det som styr så finns det inget att förhandla om, säger Azelius.

Följ ämnen i artikeln