”Sverige är där vi var för fyra–fem år sedan”

Norskorna fruktar svensk dominans: Vi har haft fördel av det

avPatrik Brenning

SEEFELD. Den tyske tränaren Peter Schlickenrieder säger till norsk press att Norges dominans av skidsporten på damsidan är över.

En potentiell utveckling även Therese Johaug varnar för efter att Sverige vunnit VM-stafetten med en 21-åring och en 19-åring i laget.

– Sverige är där vi var för fyra–fem år sedan, säger Johaug.

Sverige slog storfavoriten Norge i VM-stafetten. Extra imponerande med tanke på att snittålder för det svenska guldlaget är 24 år, att jämföra med Norges silvergäng på drygt 29.

”Vi har haft fördel av det”

Frågan är nu ofrånkomlig: Håller Sverige på att ta över tronen på damsidan?

– Sverige har ett jättestarkt lag nu. Vi har sett att vi hade ett väldigt ungt lag länge och har haft fördel av det och nu ser vi att Sverige får upp talanger. Det går lite i vågor det där, plötsligt är det någon årgång som är snabba och sedan tar det ett tag innan du får upp nya. Det är vad som skett i Sverige nu. De är kanske lite där vi var för fyra–fem år sedan, säger 30-åriga Therese Johaug.

Så vi kan räkna med svensk dominans framöver?

– Nej, det säger jag inte men om du ser till historien så går det i vågor. Det är också det som gör sporten så spännande.

Lucka i återväxten

28-åriga Ingvild Flugstad Östberg talar också om en lucka i den norska återväxten.

– Det var samma mellan Marit (Björgen) och ner till Therese och vi andra. Det är lite märkligt att det är några årgångar där det är färre åkare som kommer upp men nu gjorde de yngre norskorna det väldigt bra i junior-VM så det är många som åker skidor i Norge och det är många som åker fort. Vi hoppas att vi också ska få återväxt och det tror jag på men det kommer inte av sig själv.

Den tyske tränaren Peter Schlickenrieder säger att vi börjar se slutet på den norska dominansen. Vad är din reaktion på det?

– Jag kan bara tala för mig själv och jag blir bara motiverad av att andra pressar oss. Marit inledde väl sin största dominans efter åldern jag är i nu och åldern Heidi och Therese är i nu. Vi har många bra år kvar men vi måste självklart jobba hårt för att det ska komma upp fler bakifrån.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

ARTIKELN HANDLAR OM