Om läckta bilderna: ”Mörk period i livet”

Stjärnan talar ut – tog hjälp av skandaldomare

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

avAndreas Käck

SPORTBLADET

Åtta månader har gått sedan den norska handbollsstjärnan Nora Mörk, 27, fick sin mobiltelefon hackad och privata bilder spridna.

Nu talar hon ut om depressionen efteråt.

Dessutom avslöjar hon att hon tagit hjälp – av skandaldomaren Tom Henning Övrebö.

Det var i september 2017 som Nora Mörks liv vändes upp och ner.

Hennes mobiltelefon blev hackad och privata bilder spreds på internet.

Mörk hävdade att bilderna även ska ha cirkulerat i det norska herrlandslaget och att det norska handbollsförbundet ska ha haft vetskap om ärendet – men valt att tysta ner det för att inte störa herrarna inför EM.

– När någon blir sexuellt trakasserad på jobbet ska det inte dröja två månader innan vi har ett möte om det. Det är inte bra nog för mig eller för nästa person som utsätts för det, sa Mörk till VG.

Tungt på och utanför planen

Efter skandalen har Nora Mörks karriär gått neråt.

Hon drabbades av en korsbandsskada i februari och har varit borta ur spel under större delen av säsongen.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN NORWAY

Som om inte det vore illa nog har hon även gått igenom en separation med sin pojkvän, fotbollsspelaren Stefan Strandberg, efter ett sexårigt förhållande.

Siktet är inställt på att få spela EM i december, men Mörk är inte säker på att hon kommer bli uttagen. I en intervju med den norska nyhetsbyrån NTB berättar hon nu om den tuffa vägen tillbaka.

– Jag vet inte om jag har blivit en starkare person, men jag har härdats en del. Jag har tvingats jobba med mig själv och jag gör det fortfarande. Jag skulle inte rekommendera någon att vara Nora Mörk just nu, säger hon enligt Ekstrabladet.

Nio straffades

Polisen har identifierad gärningsmännen bakom intrånget i Nora Mörks mobil och i mitten av april straffades nio personer.

– Man säger att tiden läker alla sår och det är möjligt att det stämmer, men jag lever fortfarande med det här varje dag. Det är tungt, men jag försöker vara positiv. Min vardag handlar fortfarande om att träna och ha roligt. Det finns definitivt mer glädje i livet nu än för några månader sedan, säger Mörk.

Tog hjälp – av Övrebö

Hon avslöjar också att hon fått psykologhjälp – av Tom Henning Övrebö. Fotbollsdomaren som år 2009 blev hånad och häcklad för sin insats i Champions League-semifinalen mellan Chelsea och Barcelona.

– Jag var 26 år gammal och olycklig. Jag var tvungen att ta tag i saken och hitta mig själv som person. Jag har gått igenom en mörk period i livet och jag vill inte vara med om det igen. Jag vill hitta glädjen i livet, säger Nora Mörk.

Handbollsdamernas fem bästa mästerskap sedan 2008 00:48
ARTIKELN HANDLAR OM

Nora Mørk