”Tänkte att någon ville ta livet av mig”

Slog igenom med Johaug – berättar om skidvärldens baksida

Publicerad 2020-02-14

STOCKHOLM/ÖSTERSUND. När Marthe Kristoffersen landade i Norge efter VM 2009 trodde hon att någon ville ta hennes liv på flygplatsen.

– Det måste vara fruktansvärt att bära på den känslan, säger Charlotte Kalla som var en av de som knäckte Kristoffersen på sista sträckan.

Nu utbildar den 30-åriga norskan framtidens elitåkare med sina egna erfarenheter som grund.

När Marthe Kristoffersen debuterade i världscupen 2008 beskrevs hon tillsammans med landsmaninnan Therese Johaug som norsk längdskidåknings framtid. Johaug rusar fortfarande fram genom en osannolikt framgångsrik karriär och står i dag på 66 individuella världscupsegrar.

Kristoffersen var kvar på noll när hon avslutade sin aktiva karriär 2017.

”Lever under konstant press”

30-åringen är i dag istället ledare för utvecklingslaget Team Veidekke Innlandet och tränar bland annat Martin Löwström Nyenget som i dagarna ska tävla i ”Ski Tour 2002”. En framtidsman som säkerligen kan få nytta av Kristoffersens erfarenheter från skidvärlden.

Norskan beskriver för VG livet i de norska landslagen som privilegierat, på det sätt att du får jobba med du älskar och har stöd av en hel stab som vill att du ska lyckas. Samtidigt finns den alltid oroande faran att du själv inte ska lyckas leva upp till förväntningarna och kraven.

– Man lever under konstant press. Väldigt få blir världsmästare och det är inte alla som klarar av att leva på idrotten. Du måste prestera och de åkarna som är nästan bäst gör precis samma jobb som de som är bäst. Nästan ännu mer för att kunna komma ikapp. Dessutom måste du kämpa för att få in pengar. De åren jag inte var med i landslaget lärde jag mig att det är en tuff bransch, säger 30-åringen till VG.

Claudia Nystad, Marthe Kristoffersen och Charlotte Kalla på upploppet i VM-stafetten 2009.

”Inte snälla tankar”

2009 blev pressen för stor när Kristoffersen gick slutsträckan för det norska stafettlaget i VM i Liberec. Några hundra meter från mål var Kristoffersen tvåa men väl i mål fick storfavoriten Norge se sig passerat av Finland, Tyskland och Sverige.

– När vi kom hem till Gardermoen (Oslo flygplats) tänkte jag att det säkert var någon där som ville ta livet av mig.

När Charlotte Kalla, som körde den där sista sträckan för Sverige och passerade Kristoffersen, får höra om norskans tankar blir hon tagen.

– Jag gissar att efter den stafettsträckan så var Marthe mest besviken på sig själv. Om man kan känna att det är på den nivån så är det inte alls trevligt, säger Kalla som ändå känner igen den där pressen.

– Den största pressen kommer från mig själv. Det hör elitidrotten till men det finns perioder då jag inte varit så snäll i tankarna om mig själv. Men som tur är så har jag haft bra stöttning, säger hon.

”Måste lära dig att vända det”

Kristoffersen berättar att hon valde att använda den där sista sträckan som motivation.

– Att det aldrig skulle få hända igen. Det är något du måste lära dig att hantera, att du måste vända på det. Jag hade ju trots allt tur, det handlade bara om ett skidlopp, säger Kristoffersen och slår samtidigt fast:

– Längdskidåkningen betyder allt. Det är brutalt, men ingen har sagt att elitidrott är enkelt. Sedan drabbades jag av lite sjukdomar och fick inte den utveckling jag hade önskat. Men jag reste mig ändå och kom tillbaka.

En månad efter VM tog norskan en tredjeplats i världscupen i Lahti. När karriären avslutades 2017 kunde hon notera totalt sex individuella tredjeplatser och två stafettsegrar i världscupen. Trots att det aldrig blev någon mästerskapsmedalj är Kristoffersen också nöjd med sin karriär.

– Nu när jag tränar de som är precis under landslaget så ser jag hur få det är som klarar av att ta sig hela vägen upp dit. Därför kan jag också verkligen uppskatta hur mycket jag lyckades uppnå.