Norska dopningskritiken: Sverige för naivt

Publicerad 2020-02-12

Filip Ingebrigtsen tycker att Sverige – och Norge – varit för naiva när det kommer till att integrera löpare från andra länder och dopningskulturer. Arkivbild.

Sverige har varit naivt när det gäller utländska löpare som kommit till landet och tävlat för friidrottslandslaget.

Det menar den norske löparstjärnan Filip Ingebrigtsen.

– Man måste ta ansvar och ha ett system, säger 26-åringen.

Ungefär ett år efter att Robel Fsiha kom till Sverige från Eritrea och beviljades svenskt medborgarskap åkte 23-åringen fast i en dopningskontroll.

Fsiha flydde från det nordöstafrikanska landet 2013 och har under sin tid i Sverige utvecklats till en av landets bästa långdistanslöpare – något han inte minst visade i och med sitt guld i terräng-EM i december förra året.

Nyheten om att Fsihas test visat spår av en otillåten, och än så länge okänd, substans blev en stor nyhet även utanför Sverige.

– Ja, jag har hört det. Det har varit på nyheterna i Norge, säger Filip Ingebrigtsen i samband med tisdagskvällens GP-tävling i Stockholm.

"Måste ta ansvar"

Den norske EM-guld- och VM-bronsmedaljören på 1 500 meter fortsätter:

– Det är klart att det inte är bra. Man är kanske lite för naiv. Om man får in utländska löpare som inte har svensk och norsk kultur, uppväxt och moral så har man ett ansvar att ta hand om det och lära ut det. De kanske tar med sig kulturen från sitt eget land. Det är naivt av oss att bara ta emot en massa löpare.

Ingebrigtsen vann guld i terräng-EM 2018 på 10,3 kilometer. Då var Robel Fsiha 1.32 minuter efter norrmannen och kom på 40:e plats. Året därpå, i Lissabon, var det i stället Fsiha som blev etta, en knapp minut före åttan Ingebrigtsen.

Nu står friidrotts-Sverige med sitt fjärde dopningsfall på sex år där den utpekade har utländsk bakgrund. Sedan tidigare har Adil Bouafif åkt fast för epo-dopning 2014 och 2019 stängdes Meraf Bahta av för tre missar i sin vistelserapportering.

Däremellan ertappades Abeba Aregawi 2016 med att ha använt hjärtmedicinen meldonium, men i för små mängder och innan det blev förbjudet, så hon friades så småningom.

– Man måste ha ett system som gör att man inte hamnar i den situationen flera gånger. Sverige har varit där några gånger men det kunde ha varit Norge, säger Ingebrigtsen.

Han tycker att det är viktigt att nyanlända får chansen att slussas in i idrotten, men påpekar att det krävs ett större arbete än så.

– Idrott är ett jättebra sätt att integrera människor och man ska inte stänga ute någon men man måste ställa krav.

TT: Skulle du säga att det går till på samma sätt i Norge som i Sverige?

– Jag tror att man är lika naiv, men i Norge sätter man kanske lite högre krav på att de ska anpassa sig och integreras i landslaget. Det är klart att de kommer från andra ställen i världen och har ett annat tankesätt. Man har ett ansvar där.

"Det är ointressant"

TT: Vad tycker du man bör göra åt det?

– Man måste ha kontroll, ha samma system, lära ut antidopningsregler och ställa högre krav som land och landslag. Ledaren har ett ansvar.

Till Expressen säger Roberl Fsiha att han inte har dopat sig medvetet och att han "bara har ätit en medicintablett mot förkylning".

Filip Ingebrigtsen vidhåller dock att det enda som betyder något är vilka substanser som de facto återfinns i idrottarens kropp.

– Man kan bli väldigt rädd för att få i sig något genom en kräm eller liknande men till syvende och sist är det ingen ursäkt. Hur du har fått i dig det är egentligen ointressant.

Följ ämnen i artikeln