Ett femte guld för Sjöström? Det måste vara en bluff

GWANGJU. Det sägs att Sarah Sjöström ska ta sitt historiska femte VM-guld på 100 meter fjäril i dag.

Det måste vara en bluff.

Vi som hängt med vet att guldet hon tar är det första. De tidigare har tagits av andra Sarohr.

I oss alla bor en Ranomi Kromowidjojo. En liten mikromänniska, uppkrupen i lillhjärnan, som viskar att du ska slå dig till ro.

Minns du ens Ranomi? Det nederländska fartvidundret som i OS i London var bäst i världen på simning, hon som mellan 2009 och 2015 tog 38 mästerskapsmedaljer innan något... hände.

Hon fyllde 25, fortfarande ungt, när prispallen blev svårbestigen som en isvägg. Det sket sig på OS 2016, det gled ur händerna på VM 2017. Här i Gwangju uppträdde hon som en dussinsimmare i lagkappens försök. 54,3 på hundra meter fritt. Det är såna tjejer hon brukade blåsa förbi en förkyld tisdag för ett par år sedan.

Så vad är det för diabolisk sjukdom? Vad hände?

Frågan är felställd, menar en nederländsk kollega jag frågar.

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Du förstår vad jag far efter

– Tvärtom har inget hänt. Det är problemet. Hon har samma tränare, bor kvar, lever ett gott liv, simmar bäst hon kan. Hennes kille gör samma sak. Ferry Weertman vann OS-guld 2016 men är inte i närheten av det längre, säger hon.

Visst har det funnits någon skada och något bråk, men stagnationen är något annat, beskriver journalisten.

Det rör sig inte om mättnad. Det är ett för laddat ord. Kanske är lättja också fel, det signalerar dillchips och fåtöljer. Men som det verkar har Ranomi Kromowidjojo tappat den fakirådra som krävs för att orka återuppfinna sig själv och därigenom bita sig fast i den yttersta eliten. Det som för utomstående liknar en enda rad av guldmedaljer eller pokaler är i själva verket ofta fyra teknikförändringar, sex chansningar, två tränarbyten och en livskris.

Du förstår vad jag far efter.

Sarah Sjöström har gjort sin första VM-dag i ett mästerskap där drottningtronen är hennes att förlora eller återta. Kvar kan hon inte sitta, det funkar inte så, guld går inte att förnya som om de vore tidningsprenumerationer.

Den här Sarahn är en annan än 2017 års. Hon påminner till sättet om Rioversionen, men prata ett par minuter och det framgår att de är olika människor. 2015-Sjöström är som en osäkrare polare till dagens, 2009-simmaren är lillasystern.

Det är för endimensionellt att förklara Sarah Sjöström med ord som genetik, träningsvilja och vattenkänsla. Hon har något annat. Vad hade du gjort efter att ha nått dina drömmars mål, tagit tre OS-medaljer och slagit världsrekord i finalen? Sarah bytte tränare. Hon hade anslutit till ett svenskt elitläger och flyttade sedan vidare till Turkiet. Hon varierade sina grenar, sina sparringpartners, sitt förhållningssätt till media. Hon pratade om att lägga ner fjäril, hon lovade dyrt och heligt att aldrig simma tvåhundra fritt igen, och här står vi.

Tvåhundra fritt är tillbaka på schemat.

För sju år rök Sarah i semin

Och i dag simmar same old brand new Sarah Sjöström final på hundra fjäril och du måste ha fått en spade i skallen och snurrat femhundra varv runt en stolpe för att i yrseln tippa någon annan. Semin var aningen misslyckad medan kanadensiska Maggie MacNeil persade med mer än en halv sekund. Ändå var Sjöström etta, MacNeil två tiondelar efter som tvåa. En normalinsats av de båda, utifrån rådande styrkeförhållanden, och Sjöström vinner med en sekund.

För ordningens skull måste alla segrar som bärgas av den juridiska person som benämns Sarah Fredrika Sjöström räknas ihop. Då ser man exempelvis att ett guld i dag gör henne till den första kvinnan med fem VM-titlar i samma gren. Men för att förstå prestationen är det mer målande att tänka på fem olika kvinnor som funnit sin egen väg till prispallen. Och mer beundransvärt.

Får jag återknyta till Ranomi, riskerna med att hålla kvar vid fungerande koncept och damernas lagkappsförsök på hundra fritt?

Sarah Sjöström simmade dem också. Hon som hela året valt att gå ut försiktigt, ta rygg på fältet för att lita på sina mördande hemgångar, hon som återigen låtit pendeln slå över till fjäril, la om taktiken och rusade från start.

För sju år sedan rök Sarah Sjöström i semin medan Ranomi Kromowidjojo vann OS-guld på sträckan. På VM:s första dag 2019 simmade Ranomi på 54,3. För Sarah stannade klockan på 51,9.

avKristoffer Bergström

ARTIKELN HANDLAR OM