Sportbladet och SHL lanserar Pride-vecka

avFrida Söderlund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: Stefan Jerrevång
Mantas Armalis, Skellefteå AIK.

Flera hockeystjärnor blir ambassadörer för den första hbtq-satsningen inom svensk ishockey.

Tillsammans lanserar SHL och Sportbladet ”SHL Pride week” med uppdraget att bana väg för en öppnare ishockey.

Premiären blir i februari 2020.

– Det är enormt viktigt att vi visar att vi vill att alla ska känna sig välkomna och trygga, säger Michael Marchal, VD för SHL.

Ingen manlig elithockeyspelare har varit öppet homosexuell.

Tillsammans lanserar nu SHL och Sportbladet ”SHL Pride week” med uppdraget att sätta fokus på hbtq-engagemanget inom ishockeyn.

– För oss är målet att alla ska känna sig välkomna inom idrotten, både som spelare och publik, men också i vår sportrapportering som tittare eller läsare. Som sponsor till SHL är vi jätteglada över att inleda det här samarbetet där vi får möjlighet att lyfta de här frågorna, säger Viktoria Gelin, marknadschef på Aftonbladet.

Premiären blir i februari 2020 och kommer att märkas både på och utanför isen.

– SHL är högsta serien i ishockey för herrar elit i Sverige och det är så många som älskar vår hockey. Därför är det enormt viktigt att vi visar att vi vill att alla ska känna sig välkomna och trygga som spelare, ledare, publik, anställd, ideell, ja var du än möter oss. Alla som vill har rätt att vara med och jag hoppas att det är tydligt att vi står upp för det, säger Michael Marchal, VD för SHL.

”Är en självklarhet”

Flera hockeystjärnor i SHL blir ambassadörer för hbtq-satsningen. Leksandsspelaren Jon Knuts, 28, hoppas att Pride-veckan kan få betydelse för de unga homosexuella som tvekar på att hockeyn är en plats för dem.

– Jag hoppas att det ska betyda mycket, att vi från SHL och spelarna ska visa att vi står bakom er och dig den dagen du väljer att komma ut. Där tror jag absolut att det kan ha betydelse. För oss är det en självklarhet att man ska kunna få vara homosexuell i hockeyn, säger han.

Några av de andra ambassadörerna är Skellefteå AIK:s Mantas Armalis, Örebro HK:s Mathias Bromé och Christopher Mastomäki, Brynäs IF Johan Alcén och Leksands IF:s Martin Karlsson.

– Vi tappar många hockeyspelare som hade kunnat bli väldigt duktiga. Vi måste hjälpas åt. Ensam kan man inte göra mycket, men tillsammans är vi en jäkla stark kraft, säger Christopher Mastomäki.

Fler spelare från olika SHL-klubbar kommer att ansluta som ambassadörer inför kommande säsong och på Sportbladets flak i Pride-paraden finns fler klubbar representerade, bland annat via Linköping HC:s Sebastian Karlsson.

”SHL Pride week” lanseras i februari 2020.


PODD: Från Stonewall Inn till Stockholm Pride – hela historien

Med anledning av Stockholm Pride 2019 tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.

Stockholm Pride 2018.

   Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM