Varningen inför Vasaloppet: Då kan du diskas

Fluorförbud för första gången på 100 år

Uppdaterad 2024-03-03 | Publicerad 2024-03-02

Här har alla Vasaloppsåkare en sista uppmaning.

Skippa fluoret eller diskas.

– Vi kommer göra tester på starten i Sälen och vid målgång, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

Följ ämnen
Längdskidor

Läs också: Kaos vid starten av Vasaloppet 2024

Om ett knappt dygn går den 100:e upplagan av Vasaloppet av stapeln när närmare 16 000 åkare ska ta sig de nio milen mellan Sälen och Mora.

Nytt för i år är att råder totalt fluorförbud för alla åkare, elit som motionär.

Kontroller av skidorna kommer att ske slumpmässigt både före start och efter målgång. Om fluor upptäcks leder det till startförbud eller diskvalificering.

Juryn fattar beslut

Elitåkarna diskas direkt om fluor upptäcks. Men som motionär finns det en regel som gör att man kan undkomma det, förklarar Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

– Den heter rank as last. Loppet räknas men man tar bort tid och placering i loppet. Så skulle det kunna vara, men i slutändan är det juryn som fattar beslut, säger han.

Men du räknar inte med några massdiskningar imorgon?

– Nej, jag har inte sett några sådana tendenser i veckan.

Höglund trycker på att det är mycket viktigt att man rengör sina skidor och övrig utrustning noggrant inför loppet.

– Vi har försökt informera alla våra deltagare i nyhetsbrev och på vår hemsida. Sedan har vi skickat ut en länk hur man gör sina skidor rena. Det verkar ha fungerat bra. Vi har stationer i både Mora och Sälen och där kan man få sina skidor testade i samband med att man hämtar nummerlappen dagen innan.

Var noggrann med att rengöra

Vasaloppet har sex maskiner där utbildad personal enkelt och snabbt kan testa om det finns fluor under skidorna.

– Vi har hittat skidor som måste göras mer rent, men det har fungerat bra. Vi kommer göra tester på starten i Sälen och vid målgång. Det är så vi jobbar. Vid start är det slumpvis utvalda. I målgång testas toppåkarna, där finns det kriterier.

Som vanlig motionär är man kanske inte lika noggrann med att rengöra. Hur stor är risken att det kan finnas fluor kvar på skidorna?

– Visst finns den risken, men det är inte jättesvårt att göra rent om man följer de anvisningar som finns. Det man kan se som motionärer kanske slarvar med är verktygen man använder. Man kan ha orena borstar och prylar. Även om skidorna är rena kan man ha en borste som det varit fluor på, säger han.

Förbudet är en följd av en ny EU-lag och syftet är att skydda människor, djur och natur mot de fluorkarboner som släpps ut vid både fluorvallning och användning av fluorvallad utrustning.

Följ ämnen i artikeln