Hade inte råd att träna – vann guld

avErik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Mästare mot alla odds: ”Mest otroliga dagen i livet”

Foto: TT

Rio de Janeiro. Inspirerad av sin ökända streetfighter-morbror och så fattig att han inte hade råd med bussen till träningen.

Nu är boxaren Robson Conceição olympisk mästare på hemmaplan.

– Den mest otroliga dagen i mitt liv, säger han.

Brasilien har haft det skralt med guld i OS så här långt. Men efter stavguldet till Thiago Braz igår så kom guld nummer tre i dag. Boxaren Robson Conceição besegrade fransmannen Sofiane Oumiha med 3-0 i 60-kilosklassens final.

Conceição kom till OS med dåliga minnen från både OS i Peking och London där han åkte ut tidigt. Men att vända oddsen till sin fördel trots ett svårt utgångsläge är 27-åringen van vid. Så har hela hans liv sett ut.

”Många lever inte längre”

Född i en favela i Salvador har Robson Conceição kämpat bara för att kunna få ihop vardagen. I en artikel i Guardian berättar han hur han som barn gick upp fyra varje morgon för att hjälpa sin mormor sälja grönsaker innan skolan för att sedan sälja glass på stranden på eftermiddagen.

– Jag ville hjälpa till. Jag är mina föräldrars enda barn och uppfostrad bara av mamma och mormor, berättar han.

Mormor Neusa Andredonato tror att hans vilja att hjäpa till räddade honom från ett liv med droger och kriminalitet.

– Han hjälpte alltid till som en man. Han var inte som de andra pojkarna, det var en välsignelse. Det är så mycket våld i Brasilien, många barn som växte upp med honom lever inte längre. Många av dem dog från droger.

”Spöade alla”

Men Robson Conceição drogs ändå till våldet. Hans morbror Roberto var ökänd i hela Salvador som en av stadens värsta streetfighters.

– Han spöade upp alla. Han drog alltid igång något, ibland hade han fyra, fem fighter om dagen, berättar Conceição.

Men Robson kanaliserade inspirationen till formell boxning och började boxas på ett gym en mil bort. En sträcka Conceição sprang tur och retur nästan varje dag för att han inte hade råd att ta bussen.

Nu är Robson Conceição för evigt odödlig som en av Brasiliens stora OS-hjältar.

– Så klart har hela mitt liv förändrats, det här var den mest otroliga dagen i mitt liv. Den här medaljen är inte bara för min coach utan för mig själv och för min familj... Jag är olympisk mästare!, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning

Sommar-OS