Norska oron efter Sveriges framgångar

Uppdaterad 2019-02-12 | Publicerad 2018-11-25

RUKA. De svenska framgångarna i skidspåren skrämmer Norge. 

Nu fruktar grannlandet att den norska dominansen på damsidan kommer att brytas. 

– Jag hoppas att det inte blir panik, säger Ole Morten Iversen.

Följ ämnen
Längdskidor

Med åkare som Marit Björgen, Therese Johaug, Invild Flugstad Östberg, Heidi Weng och Maiken Caspersen Falla har Norge dominerat längdåkningen i flera säsonger.

Även om Björgen har slutat lär de övriga åkarna vara med i toppen i några år till. Men på sikt fruktar Norge att dominansen kan vara bruten. 

Tendensen syntes redan under världscuppremiären i Ruka där Sverige hade alla sex åkare på damsidan vidare bland de tolv främsta i sprintkvalet. 

Förutom redan etablerade åkare som Stina Nilsson, Ebba Andersson, Anna Dyvik och Jonna Sundling, som alla är under 25 år, har Maja Dahlqvist, 24, Moa Lundgren, 20, och junioren Frida Karlsson, 19, presenterat sig på allvar de senaste helgerna. 

– När jag var i Sverige i fjol tyckte jag att det var väldigt lovande med många spännande unga åkare. I Norge är det samma landslag som det har varit i sex, sju, åtta år. Då blir det ett vakuum bakåt, säger norske damtränaren Ole Morten Iversen och fortsätter:

– Norge har absolut behov av att det kommer in nya, yngre åkare i landslaget som kan pusha de äldre. Någon i Norge har sagt att det är kris på damsidan i Norge, men det håller jag inte med om. Det finns naturliga förklaringar till att det är som det är. Men som det ser ut i dag kommer Sverige att få ett väldigt starkt damlag om några år. 

Blir det panik i Norge då? 

– Saker går i vågor och vi kommer igen. Jag hoppas inte att det blir panik. Men det finns saker som kan, och bör göras, bättre i Norge för att satsa på unga damåkare.

Maja Dahlqvist, Moa Lundgren och Frida Karlsson.

”Gillar det inte”

Norska Dagbladet gjorde en stor kartläggning över läget i svensk och norsk längdskidåkning i våras. Där visade siffrorna över världens bästa U23-åkare att Norge har glidit efter på damsidan.

Tiril Udnes Weng var bästa norska förra säsongen, men hittades först på sjundeplats. De ryska damerna dominerade U23-klassen, men på juniorsidan var Sverige bäst. 

I Dagbladets artikel uttrycker landslagschefen Vidar Löfshus sin oro över läget. 

– Sverige har väldigt många spännande unga tjejer på gång. Det har Ryssland också. Jag gillar det inte, säger han.

”Lämnar ett tomrum”

Norska sprintstjärnan Maiken Caspersen Falla, som var den enda norskan i final under premiären, gillar inte heller utvecklingen. Hon märker av att det norska sprintlaget har försvagats. 

– Jag skulle gärna ha haft några fler med mig. För några år sedan var vi fyra i finalen här och det är klart att det lyfter ett helt lag om man kan ha en sådan nivå på träningen, säger hon och hyllar det svenska laget. 

– De är råbra. De har verkligen tagit steg. Men det har inte skett över en natt utan över flera säsonger. 
Sveriges landslagschef Rikard Grip ser ljust på Sveriges framtid och tror inte att Norge kommer att dominera lika stort framöver. 

– Vi har ett väldigt intressant lag på juniorsidan och de yngre seniorerna. Vi ser med tillförsikt på framtiden på damsidan. Men samtidigt kommer Norge alltid att ha ett starkt lag. Men att de ska fortsätta vara lika starka som de varit är höga krav att ha på en nation. Det är nog ändå en form av en gyllene era. Och en gyllene era gör ofta att det blir ett litet tomrum efteråt, säger han.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Sportbladets Nyhetsbrev

Skaffa Plus och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.