Rasar mot slöjbilden: ”RF gillar hedersvåld”

Uppdaterad 2019-02-13 | Publicerad 2019-02-11

På flera av Riksidrottsförbundets bilder förekommer barn i slöja.

Två stora svenska idrottsledare är mycket kritiska till det.

– RF visar att de gillar och uppmuntrar hedersförtryck, könsstympning, barnäktenskap och hedersvåld, säger Ulla Gustavsson, ordförande för Svenska simförbundet.

Pojken bär vit t-tröja och jeansshorts. Flickan har svart tröja och lila huvudduk. De medverkar på en bild från skolans idrottsdag där de ligger jämsides och siktar med luftgevär.

Fotot är publicerat av ett distriktsförbund som de senaste åren har utökat sitt inkluderingsarbete för att nå ut till alla. För dem är det viktigt att visa idrottsrörelsens mångfald.

– Vi har barn med slöja i vår verksamhet. Det vore att vinkla åt fel håll om man inte visade det, säger ordföranden.

”Allt ska inte visas”

Alla är inte av samma åsikt.

När Ulla Gustavsson, Svenska simförbundets ordförande, såg bilden skrev hon ett kritiskt inlägg på Facebook.

– Slöjan är ett religiöst, politiskt och sexistiskt plagg. I Riksidrottsförbundets värdegrund är jämställdhet viktigt och slöjan står för något annat. När sådana bilder visas normaliserar de förtrycket, säger Gustavsson.

Det finns många barn i Sverige som idrottar med slöja. Ska inte de få vara med på bild?

– Nej, det ska de faktiskt inte. Allt ska inte visas. Vill de visa flickor med invandrarbakgrund kan det göras utan att de har slöja på sig. Nu visar RF att de gillar och uppmuntrar hedersförtryck: könsstympning, barnäktenskap, hedersvåld. Det upprör mig. Barn måste få vara barn.

”Ger andra associationer”

Går det inte att vara barn i slöja?

– Nej. I det här fallet tycker jag att det strider mot de mänskliga rättigheterna. Är slöja ett religiöst uttryck får du välja det efter att du fyllt 15 eller 18 år, men RF ska inte visa barn med slöja i något material. Det är viktigt.

Kan det inte vara åt andra hållet, att bilden uppmanar barn i slöja att idrotta?

– Nej. Slöja kan inte vara annat än en sexualisering av kvinnan. Det ska inte visas.

Ulla Gustavsson skiljer mellan frågan om barn med slöja ska få idrotta (det är okej) och om de ska förekomma på RF:s bilder (det är inte okej). Hon får sitt citat uppläst, att ”RF visar att de gillar hedersvåld”, och står fast vid formuleringen.

– Ja. De visar en flicka med slöja och vapen i hand. Jag har sett liknande i slides och informationsmaterial, senast på Riksidrottsforum (i november 2018). RF måste ta större ansvar. Dessutom ger bilden andra associationer av att hon har vapen i hand.

Hur menar du?

– Det kan du fråga Lars Liljegren om.

”En dålig kombination”

Liljegren är ett högdjur i svensk idrott och har haft förtroendeuppdrag i bland annat Riksidrottsstyrelsen och Stockholms idrottsförbund. Han har diskuterat slöjbilden med Ulla Gustavsson och tycker att den har en uppenbar underton.

– Om man glömde bort den ljusa lintotten i bakgrunden, han som ser ut som jag gjorde som liten, kan man tro att det är en rekryteringsannons för en militant organisation. Någonstans har det brustit totalt i omdömet. Man har inte gjort ett fel utan flera, säger Liljegren.

På vilket sätt ser det ut som en annons för en militant organisation?

– En liten flicka med slöja skjuter med tungt vapen. Det är en dålig kombination. Det är förvillande likt en rekryteringsannons. Den ger ett ohyggligt obehagligt intryck.

Ser vi inte bara en flicka som idrottar?

– Jag antar att hon är med i en idrottsklubb. Men den ger associationer som jag blir väldigt, väldigt, väldigt illa berörd av.

”Alternativet vore värre”

Ordföranden i distriktsförbundet läste Liljegrens kritiska mejl och sa till Sportbladet att hon skulle gå till botten med vad som hänt. En stund senare är bilden borttagen.

– Det är inte något självändamål att provocera människor. Vi vill att bilderna ska kännas som en del av Idrottssverige, säger hon och fortsätter:

– Om jag fick rita om kartan skulle jag säga att alla barn ska få vara utan slöja om de vill. Men verkligheten ser inte ut så. Alternativet vore då att inte ha med dem i verksamheten och inte spegla hur det ser ut på riktigt. Det vore ett värre alternativ.