Norges uppmaning till Sverige: Kopiera oss

Publicerad 2019-12-30

I Norge måste alla åkare lämna in ett hälsointyg för att få tävla Internationellt – i Sverige är det bara landslagsåkarna som testas.

Nu höjs röster för att Sverige borde kopiera Norge.

– Det är en bra rutin att ta efter, säger tränaren Ole Morten Iversen.

För att få delta i OS, VM, världscupen, Skandinaviska cupen, Junior-VM, U23-VM, Nordiska juniorlandskampen och ungdoms-OS ska alla norska längdåkare uppfylla flera krav.

Varje utövare måste lämna in ett hälsointyg bestående av ett frågeformulär om bland annat skador, sjukdomar och känslor kring mat och vikt, samt en en läkarundersökning där hjärta, lungor, puls, blodtryck, längd, vikt och blodvärden undersöks.

På så sätt hoppas det norska skidförbundet kunna fånga upp eventuellt problem i tid.

– Intentionen är att vi vill ligga i framkant och visa att man har ett ansvar själv som utövare och att det finns rådgivning om man behöver det. Det är det viktigaste, att man inte blir avstängd utan att man får rådgivning och hjälp, säger landslagsläkaren Öystein Andersen.

”Låter knepigt”

I Sverige är det bara landslagsåkarna som testas. Norske damtränaren Ole Morten Iversen, som tidigare också varit tränare för det svenska landslaget, tycker att Sverige borde ta efter systemet med hälsointyg.

– Det var omstritt när det kom i Norge, men när systemet har satt sig lite ser man många fördelar. Det finns en viss säkerhet. Det kan vara en bra rutin att ta till Sverige också. Jag vet att flera läkare i Norge rosat rutinen, säger han. 

Svenske landslagsläkaren Magnus Oscarsson: 

– Det låter bra, men hur de gör rent praktiskt är svårt att förstå. Vissa kan åka bra nationellt och då få åka Skandinavisk Cup bara några dagar senare så jag vet inte hur de hinner med det. Jag ifrågasätter inte kontrollen, men att alla hinner göra det låter krångligt. 

Är det något som skulle kunna införas i Sverige? 

– Det är klart att det är möjligt att få till något liknande. Men man måste värdera vad det ger och vad det blir av det. Ska man göra en sådan här grej är det viktigt med uppföljning och utbildning om det verkar finnas behov. Det låter knepigt att de fixar det. Men det skickar signaler att det är viktigt så det kan finnas ett sådant värde.

”Tror att det är nödvändigt”

Det norska systemet fungerar så att en läkare inom primärvården testar åkarna och attesterar intyget som sedan skickas in innan ett visst datum.

Har åkaren ambition att vara med på en viss tävling måste hälsointyget ha skickats in innan tidsfristen för just den tävlingen gått ut – oavsett om utövaren har hunnit bli uttagen eller inte. Har du glömt eller missat att lämna in intyget i tid stoppas du från tävlingen. 

Ungefär 300 norska åkare skickar varje år in hälsointyget och alla utvärderas av av ett team bestående av läkare och näringsfysiologer. 

– Det är ett ganska stort och tungt system. Men det är för att vi har valt att prioritera utövarnas hälsa. Vi tror att det är bra och nödvändigt. Det är extremt många som går igenom dessa kontroller utan att vi hittar något och så ska det vara, men de som har behov av rådgivning får det via vårt system, säger Öystein Andersen.

Även de norska landslagsåkarna måste lämna in ett godkänt hälsointyg. Även om de testas noggrannare och oftare, precis som de svenska åkarna. 

– Det är väldigt grundligt det vi gör. Det är en bred provtagning som visar väldigt tydliga indikationer om något är ur balans. Sedan träffar vi de aktiva många gånger under året, 10-15 gånger och lever med dem veckovis. Det är hela den grejen, inte bara ett läkarbesök, säger Magnus Oscarsson och fortsätter: 

– Det har sett ut så här ganska länge nu och vi är trygga med att det system vi har fungerar.