Pelle Fosshaug: ”När en kvinna bestämmer sig...”

Bandyikonen om sitt nya jobb

avMatilda Johansson

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Fosshaug.

Bandytränaren Pelle Fosshaug bytte AIK:s herrar mot damer inför årets elitseriesäsong.

Genom att ta med sig det bästa från herrbandyn – och fotbollen – så ska han vinna SM-guld med sitt nya lag.

– Det vore riktigt korkat att tro att vi inte ska vinna, säger han.

Förra säsongen hade AIK en tunn trupp och efter att de förlorade tolv spelare i våras var det länge oklart om de skulle lyckas få ihop ett lag till elitseriens start.

Men efter elva värvningar och ett samarbete med allsvenska Söråker så ser det nu ljusare ut.

Målet? Guld, såklart

Lagets nya tränare Pelle Fosshaug, 54, erkänner dock att det finns utmaningar med det något sena lagbygget, som endast har sex spelare kvar från förra säsongen.

– Det är klart att när man jobbar med lagidrott handlar det om kontinuitet och man vill ha en möjlighet att öva. Så det är inte optimalt men det går att göra.

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
AIK blev trea i fjol.

Fosshaug hymlar inte med att AIK, som slutade tre förra säsongen, siktar på att vara mer än okej – de går för SM-guldet.

– Det vore riktigt korkat att tro att vi inte ska vinna. Sedan är det naturligtvis lite av ett önsketänkande. Men vi tror att vi kommer utvecklas under året så att vi kan utmana i toppen.

Vill göra dambandyn snabbare

Förra säsongen gick AIK:s bandyherrar upp i elitserien med Fousshaug som tränare. Han berättar att han kommer ta med vissa saker ifrån herrbandyn till damlaget.

– Sporten i sig är såklart lik, men herrarna har ju kommit lite längre. Om man tittar på fotboll så har skillnaden mellan herrar och damer krympt de senaste åren. Damfotboll har blivit snabbare och mer teknisk och det är det jag vill föra in i dambandyn också, säger han och utvecklar:

– Något konkret som jag tar med mig från fotbollen in i det här laget är positionsspel. Det kanske låter som en självklarhet men det är det inte i bandy. Det ofta ett jävla mischmasch där man åker fritt hit och dit. Vi vill jobba på att komma rättvända med fart och inte sno varandras uppgifter.

Ser du någon skillnad mellan att träna damer och herrar?

– Egentligen inte, det handlar mer om förutsättningar. Får man bra träningsmöjligheter så är det ingen skillnad. Jo kanske en: när en kvinna bestämmer sig för någonting då är det ofta mer kraftfullt än om en man gör det. Det finns en jävla envishet där, så det bådar gott inför säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM

AIK

Bandy