Jättetalangen är svensk cykels stora hopp

20-åringen kan bli yngst på tio år

Uppdaterad 2024-05-20 | Publicerad 2024-05-18

Han började köra landsvägscykel för mindre än två år sedan.

I dag är Jakob Söderqvist en av världens bästa U23-cyklister och väcker intresse från några av världens största stall.

Många ser det som givet att han kör i World Tour nästa säsong – men 20-åringen kan tacka nej.

– Om nästa år är World Tour eller inte är inte det som avgör vilka tävlingar jag vinner i ett senare skede, säger han.

”Det är det bästa jag sett under mina år som förbundskapten (nio år)”.

Orden är från svenske förbundskaptenen i cykel, Lucas Persson, och beskriver talangen hos en 20-åring från Sundsvall, nu boendes i Falun – som började tävla i landsväg för 1,5 år sedan (körde en del tävlingar som junior tidigare).

I april 2023 visste ingen vem han var, nu vet mer eller mindre alla i cykelvärlden.

Utvecklingen har varit raketlik, potentialen är enorm och råstyrkan brutal. De flesta antar att ett

World Tour-kontraktUCI World Tour är landsvägscyklingens högsta nivå, som består av 18 stall. Lagen en nivå ner är Pro-teams, och tredje nivån består av Continental-teams. Sverige har tre cyklister på andranivån: Lucas Eriksson, Jacob Eriksson och Tobias Ludvigsson. Jakob Söderqvist har kontrakt med ett Lidl-Trek Future Racing på tredje nivån. nästa säsong bara saknar en underskrift.

– Det tror jag verkligen. Jag har hört med hans agent att lag är intresserade. De måste vara snabba, för det är många som vill ha honom just nu, säger Persson.

Svensk herrcykel suktar efter en stjärna.

Skulle Söderqvist ta plats på den högsta hyllan nästa säsong blir han den yngste svenske herråkaren på tio år (2015 fick Fredrik Ludvigsson kontrakt innan han fyllt 21) att få kontrakt på World Tour-nivå.

Jakob Söderqvist presterade imponerande i det svenska landslagsstället ifjol.

Del av världens näst bästa stall

Sundsvallskillen är en tänkande cyklist, reflekterande person och trivs där han är i livet.

– Jag känner ett väldigt stort förtroende för laget och att de vill mitt yttersta och bästa. Om det är World Tour nästa säsong eller inte är mindre väsentligt. Det enda jag kan säga är att jag har ett enormt förtroende för att vad som än står klart till nästa säsong, så kommer jag få de absolut bästa förutsättningarna för min utveckling, säger han till Sportbladet.

Fjolårets imponerande resultat med landslaget under första säsongen på landsväg gav honom ett kontrakt för världens näst bästa stalls (Lidl-Trek) utvecklingslag (Lidl-Trek Future Racing,

continental-teamContinental-stallen ingår i tredje nivån i landsvägscyklingen. UCI Pro-series är andranivån och UCI World Tour första.). Där får han träna, och ibland tävla, med några av världens främsta cyklister.

Vid första tävlingstillfället mot World Tour-cyklister kom han tvåa, endast slagen med sex sekunder av världsstjärnan Mads Pedersen (bl.a. VM-guld och två etappsegrar i Tour de France). Sensationsresultatet i prologen i Tour de la Provence skapade eko i cykelvärlden tidigare i år.

Många tappade hakan.

– Jag gjorde en väldigt bra fysiologisk prestation och gjorde ett stort intryck på mitt eget stall och många konkurrenter, som fortfarande är imponerade. Sådana som jag inte känner sedan innan började höra av sig, säger han från hemmet i Falun.

”Jakob är lite av en klassikercyklist, han passar bra på kullersten”, säger Lucas Persson.

Vad kan du lära dig av att träna och tävla med Mads Pedersen?

– Han är en väldigt stark karaktär och har en otrolig pondus. Ett enormt självförtroende och kan hantera press på ett imponerande sätt.

– Han är en perfekt kille som kan hjälpa laget genom att aldrig nöja sig och ställa höga krav.

Resan till att få några av världens största stall att blicka mot Sverige var svårtrodd, och har gått nästan orimligt snabbt.

”Jag var kritisk till att ta chansen”

Söderqvist började med mountainbike som sjuåring och ökade träningsmängden och satsningen ordentligt som 15-åring. Intresset för landsväg var länge obefintligt.

– Jag var kritisk till att ta chansen (att byta till landsväg). Jag har hållit fast ganska länge vid att mountainbike var mycket roligare. Du måste upp på rätt hög nivå på landsväg för att uppleva vad det verkligen är på riktigt med lag, klungkörning och spelet där emellan.

Nu är han där, ingår i ett av världens bästa team.

I år har han bland annat vunnit Le Tour de Bretagne Cycliste, två etapper i Fléche du Sud och kommit åtta i sitt första etapplopp mot World Tour-motstånd (tvåa i en etapp).

– Jag känner mig väldigt tillfreds med där jag är. Det är mycket som händer och det är mest tankar om hur jag vill ta framgångar och motgångar. Jag är inte stressad över situationen överhuvudtaget. Saker rullar på väl just nu, sen så kommer det inte alltid rulla på lika lätt.

Även om han har många strängar på sin lyra är tempoloppen hans specialitet. De internationella tempoloppen i höst är ett mål.

– Sen har jag fått bekräftat mer och mer att jag klarar av att återhämta mig bra mellan etapper i ett etapplopp. Det är en väldigt bra grej att ha i cykel, då det handlar mycket hur man hanterar det från dag till dag. Jag är ofta starkare på tredje, fjärde dagen än första.

Senast Sverige hade en kontrakterad cyklist i World Tour var Tobias Ludvigsson 2022, och senast en svensk vann en tävling där var Fredrik Kessiakoff 2012 (etapp 11 i Vuelta a España). Men att få fram en så pass ung och lovande talang tillhör inte vanligheterna för Sverige, som är en liten nation inom cykeln.

Det kanske är därför många hoppas extra på Söderqvist.

– Det ger hopp för svensk cykel, att ifall vi får in honom i World Tour kanske det kan börja blomma lite, säger förbundskaptenen Lucas Persson.

Liten OS-chans: ”Mest lovande vi sett...”

I slutet av juli inleds OS i Paris. I landsväg står Sverige just nu utan deltagare på såväl dam- som herrsidan (Jenny Rissveds är uttagen till mountainbike). De tre svenska proffscyklisterna på herrsidan Lucas Eriksson, Jacob Eriksson och Tobias Ludvigsson har inte tillräckliga resultat för att uppfylla SOK:s kriterie om att konkurrera om topp tolv.

Med det finns ett framtidskriterie, där talanger som inte uppnår grundkriteriet kan tas ut om de anses vara en ”löftesrik deltagare till nästkommande OS”. 20-årige Söderqvist lägger inte mycket tankar på den lilla möjligheten att få åka linjeloppet eller tempoloppet i Frankrike, men menar att han skulle åka dit helt utan press om han fick chansen.

– Det hade varit väldigt kul om de valde att ta ut en ung kille. Han är det mest lovande vi sett på länge, säger Lucas Persson.

Ser vägen till seger i Grand Tour

Just nu försöker Söderqvist mest njuta av framgångarna, ta rätt beslut och lära sig av omgivningen. I det har han stor hjälp av svenska tränarna Fredrik Eriksson och Mattas Reck i Lidl Trek-stallet.

Vad är din potential?

– Tempogrenen är den jag ser störst säkerhet i att jag kommer kunna göra stora resultat i, jag kommer alltid ha den vid min sida. Min fysiologiska profil passar det väldigt bra. Jag ser absolut att jag i framtiden gör större satsningar för att leverera på ett världsmästerskap eller varför inte ett OS.

Han lockas också av att vara del av ett lag som satsar på att vinna en Grand Tour (Giro d'Italia, Tour de France, Vuelta a España).

– Jag tror jag har en profil som skulle kunna vara en ganska god hjälpryttare, om man tänker Grand Tours. Där är jag inte profilen som kör för sammandraget. Att vara en del och försöka vinna det med någon i ett lag hade varit otroligt stort. Jag är ändå optimistisk nog att säga att jag kan ta mig till den situationen.

Följ ämnen i artikeln