15 800 laddar för fest

Publicerad 2015-03-07

Johan Olsson siktar högt: ’Ska vara med när det avgörs’

Johan Olsson är trött efter VM, motivationen tryter.

Men Johan Olsson vill rista in sitt namn riktigt djupt i historieböckerna.

– Man blir verkligt historisk om man kan vinna både VM och Vasa­loppet i den moderna skidåkningen. Annars hade jag inte haft ork att ställa mig där, säger han.

När Johan Olsson vinkade till det stora publikhavet på torget i Falun vid medaljcermonin efter den avslutande VM-femmilen, vinkade han också hejdå till en framgångsrik svensk mästerskapskarriär. Efter OS-guld, VM-guld och världscupsegrar vill den svenske skidhjälten ha mer.

– Att i tillägg till det lägga till en Vasaloppsseger. Det är inte många som kan göra det. Nu pratar vi skidhjältar som Sixten Jernberg och Sven-Åke Lundbäck. Det skulle vara väldigt speciellt med en vinst sett till ett karriärsperspektiv.

Fem åkare har vunnit individuellt VM-guld och Vasaloppet i historien. Ingen under samma år.

– Det vore såklart häftigt att klara det, men vi får se. Jag provar på en helt annan cirkus nu och är helt fräsch på den här grejen. Det här är inte samma sak som att åka en femmil i VM. Nu åker man från Sälen till Mora och det är en helt annan sak än att köra fem varv på en milsbana.

För att bli slagkraftig i loppet kommer Johan Olsson att ha ett team i ryggen, men vem 34-åringen kommer att åka med är än så länge en hemlighet.

’Kul man känner några’

Förutom Olsson kommer även två andra svenska VM-åkare till start i Daniel Richardsson och Anders Södergren – båda har kört loppet tidigare.

– Kul att man känner några som ska åka, tänkte jag säga. Om man får tråkigt i klungan kan man köra och snacka, om det går långsamt, säger Olsson.

Södergren, som även han hade VM i Falun som sitt mästerskapsavsked, åkte Vasaloppet två gånger på raken, men det var 15 år sedan. För att vinna menar han att han måste gå loss innan spurten.

– Några av de allra bästa långloppsåkarna är också några av de bästa spurtarna. Jag måste ha gjort mig av med de innan målrakan för att vinna. Ju tyngre före det är för mig desto bättre. Då blir det tungt att staka.

Efter tre raka segrar signerade Jörgen Brink har norrmännen abonnerat på vinsten de senaste två åren – och Södergren håller dem som favoriter även i år.

– Det kommer helt klart vara en hel del svenskar med, men frågan är om de rår på de snabbaste norrmännen. Anders Aukland, John Kristian Dahl och Öystein Pettersson har visat storform.

Har respekt med sig

– Men Jörgen Brink gör aldrig bort sig. Och Richardsson har tidigare visat att han är en extremt duktig långloppsåkare. Har han skidorna och dagen håller jag honom som en stor segerfavorit.

Hur realistiskt är det då att tro att Johan Olsson får dra kransen över huvudet?

– Svårt att säga... Han kommer vara med, men hur han reagerar på ett sådant här lopp vet jag inte, säger Södergren.

Olsson håller med.

– Men jag tror att många har stor respekt för mig, i och med att jag har fem mil klassiskt som min bästa distans. Och så har jag en rätt bra spurt fast jag är så enormt uthållig.

– Jag åker inte Vasaloppet bara för att åka det, utan för att vara med och konkurrera när det avgörs i Mora.

Brink och Skofterud har åkt snabbast av alla

Kändisar i Vasaloppet

Danmarks Kronprins Frederik, åker för fjärde året i rad.

Helena Ekholm, 3 VM-guld i skidskytte.

Melker Andersson, silvermedalj från kock-VM.

Paolo Barilla, italiensk racerförare och pastakung.

Malin Ewerlöf, EM-silver och 24 SM-guld i löpning.

Emma Igelström, 4 VM-guld och 12 EM-guld i simning.

Richard Herrey, Vinnare i Eurovision Song Contest.

Programledaren Rickard Olsson, sänder direkt från spåren i SVT när han åker.

5 skidåkare har vunnit både individuellt VM-guld och vunnit Vasaloppet:

John Lindgren, Sven Utterström, Sixten Jernberg, Assar Rönnlund och Sven-Åke Lundbäck.

Ingen har vunnit VM och Vasaloppet samma år.

Rekordtider i vasaloppets historia

Herrar: 3.38,41 (Jörgen Brink, 2012).

Damer: 4.08,24 (Vibeke Skofterud, 2012).

Resultat, Vasaloppet 2014

Herrar: 1. John Kristian Dahl, Norge 4.14,33, 2. Johan Kjölstad, Norge 4.14,36, 3 Jörgen Brink, Hudiksvall 4.14,38.

Damer: 1. Laila Kveli, Norge 4.31,57, 2. Britta Norgren Johansson, Sollefteå 4.33,06, 3. Annika Löfström, Årsunda 4.33,48.

Deltagare från andra länder

Vasaloppet har deltagare från 40 olika länder (lika många som kvalade in till skid-VM i Falun).

Norge (1 170), Danmark (689), Finland (520), Tjeckien (311), Tyskland (245), Schweiz (140), Italien (128), Estland (124), Island (65), Ryssland (55).

■ ■ ■

15 800 – så många anmälda del­tagare finns med på start­linjen. Vasaloppet 2015 fulltecknades på en och en halv minut när anmälan öppnade i mars 2014.

Rekordet är 16 462 från år 2010, men numera är maxtaket 15 800.

Sedan 1922 har 522 014 Vasaloppsåkare fullbordat loppet. Tillsammans har de åkt en sträcka mot­svarande 1 172 varv runt jorden eller 61 resor månen tur och retur.

Följ ämnen i artikeln