Sjukdom stoppade svenskarna – Bö vann övertygande

Publicerad 2019-01-25

Det var ingen bra svenskdag i herrsprinten i Antholz.

Norrmannen Johannes Thingnes Bö vann på ett övertygande sätt – 20 sekunder före tvåan Erlend Bjöntegård.

– Vem ska slå honom på VM?, säger SVT:s expert Björn Ferry.

Redan på förhand var svenskarna uträknade.

Både Peppe Femling och Sebastian Samuelsson hade insjuknat i magsjuka inför sprinttävlingen i italienska Antholz. Även Linn Persson är osäker till start i damernas jaktstart under lördagen.

Enligt SVT Sport var Samuelsson ute och joggade under morgonen, men han valde att inte delta under eftermiddagen.

Kände sig sliten i kroppen

Till start kom däremot Jesper Nelin, Torstein Stenersen och Martin Ponsiluoma.

Trots bra skytte från de två sistnämnda räckte inte sprintåkningen till någon vidare placering. Bästa svensk var Jesper Nelin, som bommade två skott och kom på plats 34.

– Jag var sliten i kroppen. Jag känner inte igen kroppen riktigt. Det kostar på skyttet, säger han till SVT efter tävlingen.

– Jag tycker att första varvet är lugnt och kontrollerat, men åker rätt långsamt. Men jag blev trött på slutet ändå.

Formen inför hemma-VM i Östersund, 7–17 mars, ser nu minst sagt ljummen ut för svenskarna.

– Det är första gången jag har en längre dipp under de här åren som jag åkt. Nu ska vi hem och träna några veckor innan VM, så jag tror att det blir bra ändå, säger Nelin.

”Inte mycket att göra åt honom”

Vann gjorde norske Johannes Thingnes Bö. 25-åringen var tämligen ohotad och vann (trots en bom) 17,5 sekunder före landsmannen Erlend Bjöntegård. Därefter var det dubbelt franskt med Antonin Guigonnat och Martin Fourcade.

– Det är inte mycket att göra åt honom, när han är så här bra. Han bommar sällan, och då vinner han, säger Björn Ferry i SVT.

Thingnes Bö tog sin tionde seger för säsongen (på 13 tävlingar) och hans femtionde pallplats någonsin.

Den gamle landslagsskytten Ferry menar att det kan bli svårt för någon att rå på norrmannen i Östersund.

– Vem ska slå honom på VM?, frågar han sig.