Viktigt test för Gerhardssons lagbygge

avTT

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Kvällens landskamp ingår inte i kvalet till VM-slutspelet i Frankrike sommaren 2019.

Men den är viktig ändå.

Besöket i Bordeaux ger Peter Gerhardsson en klar vink om hur långt han kommit med landslaget.

Efter en lång och emellanåt framgångsrik (OS-silvret 2016 var höjdpunkten) tid som förbundskapten lämnade Pia Sundhage i somras över till Gerhardsson.

Hittills har det gått som smort med klara segrar mot Kroatien (2–0) och Ungern (5–0) i VM-kvalet. Det första och riktigt svåra testet skulle ha kommit mot Danmark, men konflikten mellan de danska spelarna och det danska förbundet stoppade kvalmatchen.

Steg för steg

Därför sätter Gerhardsson extra stort värde på kvällens – och årets sista – landskamp på Stade Chaban-Delmas i Bordeaux.

– Mot Kroatien och Ungern fick vi ungefär samma typ av motstånd, och använde ungefär samma idéer. Nu väntar en annan del. Vårt försvarsspel kommer att ställas inför större krav, liksom vår passningssäkerhet för att kunna bemästra en mycket bättre motståndare, säger Gerhardsson.

TT: Tycker du att du hunnit sätta din prägel på hur laget ska spela under dig?

– Jag vill vinna fotbollsmatcher och jag har idéer om hur man kan göra det och det är vad jag utgår från. Någonstans gör du det hela till ditt eget och i det arbetet blir du aldrig riktigt klar. Det pågår hela tiden en förändring och du är hela tiden i en utvecklingsfas.

– Det handlar om att ta det steg för steg. Vi har inte pratat så mycket mer än om att ta det ett steg i taget och se var vi hamnar, men helt klart är det ju så att vi vill vara här även 2019 och spela VM i Frankrike, säger Gerhardsson.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Peter Gerhardsson

"Påbörjat en spännande resa"

TT: Var tycker du att ni står nu?

– I de två matcher vi spelat och de tre samlingar vi haft, så finns det delar som ser bra ut. Spelarna är väldigt duktiga taktiskt sett, vilket gör att de tar åt sig snabbt. Vi har haft 90-procentig passningssäkerhet och det är höga siffror. Så här långt ser det bra ut, men nu väntar en ny motståndare.

Linda Sembrant, en av lagets veteraner med 91 landskamper, är nyfiken på vad landslaget kan prestera med Gerhardsson.

– Allt blir helt nytt, ny tränare, nytt ledarteam bakom, nya spelare. Peter är tydlig med vad han vill men sedan ska vi få ut det på planen också och det är hela tiden en process. Men det känns som att vi har påbörjat en spännande resa. Peter är mycket inne på detaljer, som att spela på rätt fot och ytor. Det gäller att tänka på träningarna, säger hon.

Sofia Jakobsson, i kväll tillbaka i landslaget efter korsbandsskadan, håller med:

– Det känns kul och inspirerande med något nytt. Det är många nya ansikten och ett nytt spelsystem.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Sofia Jakobsson

Föll stort mot Tyskland

Frankrike förlorade i fredags sensationellt stort (0–4) mot Tyskland. Men Sembrant och Jakobsson, lagkompisar i Montpellier, vill inte dra för stora växlar av den matchen.

– Frankrike håller på att spela ihop ett nytt lag. Det är ett tekniskt lag med många individuellt skickliga spelare. Vi får se till att ligga kompakta och vara beredda på att de kanske kommer att ha bollen lite mer än vi, säger Jakobsson.

– Frankrike har också påbörjat en resa mot VM och det är mycket som händer där med en ny förbundskapten och nya spelare. Tyskland är ett väldigt starkt lag, det vet alla, men jag tror inte att Frankrike visade sitt rätta jag i fredags, säger Sembrant.

Frankrike–Sverige börjar 21.00 i TV12