Rasar mot nya världsrekordet

Publicerad 2024-04-15

Daniel Ståhls och Simon Petterssons tidigare tränare Vesteinn Hafsteinsson sågar hur det nya världsrekordet i diskus kom till.

– Ja, med full respekt för Alekna, så har jag alltid varit stor motståndare till den här typen av tävlingar. Jag tycker det är att skjuta sig själv i foten, säger Vesteinn.

Nattens tävling på Millican Field i Ramona i Oklahoma i USA avgjordes i princip på en stor åker med en kastring på ena sidan.

En plats där vindarna är extremt gynnsamma för diskus och där i princip bara kastarna själva och ett gäng funktionärer fanns på plats.

Så långt ifrån mästerskap eller galatävlingar det går att komma.

– Det blir att man jagar resultat i full storm och sedan blir det mycket kortare i mästerskapen. Jag har sagt i tjugo år att jag tycker det är fel, säger Vesteinn.

– Jag har aldrig gillat det och när jag tränade Daniel och Simon sökte vi oss aldrig till den typen av tävlingar.

– Därför ser jag också Daniel Ståhls segerkast i sommarens VM i Budapest som en större prestation är det nya världsrekordet. Inte bara för att det är Daniel, utan för sättet han gjorde det. Han gör det bästa resultatet någonsin i ett globalt mästerskap i sitt sista kast.

”Det känns fel”

Vesteinn vill se en regeländring som sätter stopp för den typen av tävlingar hölls i Oklahoma i helgen.

– Jag vill inte låta negativ och det är ingen kritik mot Alekna. Han är den största diskuskastare jag sett och var fem meter bättre än alla andra. Men ingen kommer att kasta 74 meter i OS i Paris i sommar. Och för mig var det här världsrekordet ingen överraskning med tanke på förhållandena. Det anade jag redan när Perez kastade 73,09 på damtävlingen dagen innan.

– Men det känns fel när någon entusiast sätter upp en massa tävlingar på en vecka på ett ställe där förhållandena är perfekta. Alla åker dit och jagar resultat, som ingen kan prestera på ett mästerskap. Det gör det tråkigt i långa loppet.

– Jag önskar att de här resultaten kom i andra sammanhang och när hela världen tittar på. Nu höjde sig i princip alla med 5-10 procent. Därför tycker jag det är dags att skapa ett regelverk för hur det ska få gå till.

”Många jagar den här typen av tävlingar”

En titt i internationella friidrottsförbundets ranking inför OS i Paris ger Vesteinn rätt.

Av de fjorton aktiva som klarat kvalgränsen på 67,20 hittills, har åtta sina bästa resultat från tävlingen i Oklahoma.

Det är över hälften.

Vesteinn är också kritisk till den tuffa OS-kvalgränsen.

– Ja, den bidrar till att många jagar den här typen av tävlingar. Simon Pettersson tog OS-silvet i Tokyo med ett kast på 67,39. Nu är kvalgränsen 67,20. Det är vansinnigt.

Mykolos Aleknas nya världsrekord korrigerades till 74,35 efter manuell mätning, där den elektroniska mätningen först visat 74,41.

Det var det längsta kastet på 38 år på herrsidan.

Dagen innan hade kubanskan Yaime Perez kastat 73,09.

Det var det längsta kastet på damsidan på 35 år.

Det är siffror som talar för sig själva.

Mykolas Alekna.