Peder Fredricson på förstaplats – till publikens jubel

avKarin Moberg Granström

Sist ut – etta på pallen.

Stadion hoppades på svensk vinst.

Peder Fredricson gjorde ingen besviken.

– Jag ville inte komma tvåa, säger han till Sportbladet.

Publiken höll andan, stadion var knäpptyst. Så gick han i mål och publiken skrek värre än värsta Justin Bieber-fansen. Han gjorde det igen – Peder Fredricson var bäst. Tillsammans med H&M All In red han lugnt in på Stockholm Stadion, var iskall, och tog guldet i Stockholm Horse Weeks största klass, Global Champions Tour of Stockholm.

– Känslan är obeskrivlig! Det här är en underbar kväll, sa en medtagen Peder Fredricson efter segern.

Hur snabbt måste det gå?

Tio ryttare gick till omhoppning, två av dem var svenskar och de var också sist ut. På framhoppningen, innan det var svenskarnas tur, stod Peder Fredricson och diskuterade strategi med sin fru och kollega Lisen Bratt Fredricson.

– Rider de snabbt? frågade han.

– Nej, de rider inte så snabbt, men det går inte att rida så snabbt heller, svarade Lisen Bratt Fredricson.

Men Malin Baryard-Johnson motbevisade dem. Hon var näst sist ut. Då låg belgaren Jos Verlooy i ledning. Baryard-Johnson gick in och levererade en felfri runda och var 1,5 sekund snabbare än Verlooy. Med bara Peder Fredricson kvar i klassen var det garanterat – segern skulle gå till Sverige. 

Stod mellan svenskarna

Baryard-Johnssons snabba tid satte press på Fredricson. Men han var iskall och höll för trycket. För snabb var han – drygt en sekund snabbare. Och med alla bommar kvar i hållarna kunde Fredricson rida i mål med ett stort leende på läpparna. 

– De andra ryttarna var inte så snabba, tills Malin gick in. Jag hade en plan, men fick ändra den efter jag sett Malins ritt. Jag fick ta några risker, men det lönade sig. Jag ville inte komma tvåa, sa Fredricson.

Det blev alltså guld till Peder Fredricson med H&M All In och silver till Malin Baryard-Johnsson med H&M Indiana. Hemmapubliken var överlycklig. 

– Ibland när man ger allt så ramlar bommarna och ibland ligger de kvar. Det här var bara en sådan dag när de låg kvar och jag är så tacksam för det, sa Fredricson. 

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
ARTIKELN HANDLAR OM