Guldsug i svenska laget – trots nitlotten

avKarin Moberg Granström

Söndag innebär Nations Cup-hoppning i Falsterbo och det är bäddat för dramatik.

Trots sämsta tänkbara startordning råder det inga tvivel om vart laget siktar.

– Alla svenskar vill ju ge publiken en seger, så är det bara, säger Peder Fredricson.

När startordningen lottades ut inför laghoppningen drog Sverige och förbundskaptenen Henrik Ankarcrona nitlotten. Sverige startar som lag nummer ett – siffran som ingen vill ha. Trots det finns suget efter guldet. Förra året kom Sverige trea, och senast det blev svensk seger i Falsterbos Nations Cup var 2012.

Drömlag

Och det är ett riktigt drömlag som ger sig in i nationshoppningen i Falsterbo. Tre fjärdedelar av VM-laget som red hem ett silver förra året startar. Henrik von Eckermann är den enda av dem som inte kommer till start. Istället rider Stephanie Holmén på Flips Little Sparrow.

– Jag hoppas på så bra resultat som möjligt så att vi kan hjälpa laget att förhoppningsvis vinna, men i alla fall till en pallplats, säger Holmén.

Peder Fredricson och hans All In visade på toppform när de vann Falsterbo Grand Prix i söndags. Men Fredricson slappnar aldrig av, utan satsar på nytt för varje ritt. Och att rida i lag innebär något alldeles speciellt.

– Jag kan inte riktigt säga vad det är men det är något extra med att rida i lag. Jag blir påverkad av pressen, men på ett positivt sätt, säger Fredricson.

Under söndagen går Fredricson ut som sista ryttaren i laget, och får därmed ytterligare press på sig att leverera. 

Baryard-Johnsson har segervittring

Även Malin Baryard-Johnsson har visat på riktigt fin form med sin häst Indiana. I GCT Grand Prix under Stockholm Horse Week tidigare i somras, tog ekipaget ett silver. Bara slagen av landslagskollegan Peder Fredricson.

– Vi har varit fantastiska i ett års tid nu och det är väldigt, väldigt roligt. Indiana går från klarhet till klarhet, säger Baryard-Johnsson. 

Hon tycker att det svenska laget är så pass starkt att det absolut ska vara med och slåss om topplaceringen.

– Den här nationshoppningen är en av de absolut roligaste tävlingarna att rida, framför allt när det går bra. Samtidigt är det supertrist när det inte går bra här på hemmaplan. Jag tycker att vi borde vinna faktiskt, säger Baryard-Johnsson. 

Det pirrar i laget

– Jag har börjat ladda. På pappret har vi ett väldigt bra lag, men det är som det alltid är – det kan bli stolpe in och det det kan bli stolpe ut, säger Fredrik Jönsson som också beskriver sig som pirrig.

Tillsammans med sin valack Cold Play blev han bäste svensk under VM i Tryon. Nu hoppas han förstås på att upprepa framgångarna.

– Jag hoppas att min häst ska kännas i riktigt bra form, att jag inte missar för mycket och att inte de andra gör det heller. Jag hoppas vi ska vinna, säger Jönsson.

ARTIKELN HANDLAR OM