”Jag hoppas att vi slipper korruption”

Personerna som avgör Sveriges OS-öde

Uppdaterad 2019-07-04 | Publicerad 2019-06-23

Det är inte bara idrottspersonligheter som avgör Sveriges OS-öde.

I juryn finns även shejker, kungligheter och affärsmän – varav flera med ett skandalöst förflutet.

– Jag hoppas och tror att det inte förekommer någon form av korruption, säger Stefan Holm.

Stunden är kommen.

På måndag kväll bestäms om Sverige eller Italien får arrangera vinter-OS 2026.

De båda kandidaterna har arbetat intensivt i flera års tid. De har skissat, räknat, funderat, reviderat och slutligen presenterat sina idéer.

Nu lämnas deras öde till IOK:s röstberättigade medlemmar.

Sportbladet har tittat närmare på vilka de är.

Och bland IOK:s saliga blandning av ledamöter hittar vi inte bara före detta OS-hjältar såsom Sergej Bubka och Jelena Isinbajeva – utan även shejker, prinsar, prinsessor och affärsmän. Varav flera med ett allt annat än fläckfritt förflutet.

  • Vi hittar namn som Guy Drut, tidigare olympisk guldmedaljör på 110 meter häck och före detta ungdoms- och idrottsminister i Frankrike, som år 2005 dömdes till 15 månaders villkorligt fängelse och böter för korruption i en politisk skandal där Drut ska ha tagit emot stora summor pengar för ett jobb som egentligen inte fanns.
  • Där finns Iván Dibós, peruansk affärsman som kvällen innan Atlanta tilldelades OS 1996 ska ha tagit emot en muta i form av 50 stadsbussar i utbyte mot sin röst, och som i samband med omröstningen för sommar-OS 2000 ska ha försökt förhandla till sig ensamrätt på att sälja Volkswagenbilar i Peru.
  • Och Pál Schmitt, Ungerns före detta president som våren 2012 tvingades avgå sedan det framkommit att han myglat till sig sin doktorstitel genom att plagiera en bulgarisk text i sin avhandling.

Flera är avstängda

De här tre personerna får rösta på måndag.

Det får inte Frankie Fredericks (Namibia), Patrick Hickey (Irland) och shejk Ahmad Al-Fahad Al Sabah (Kuwait), som alla är avstängda för korruption.

Krafttag har tagits efter mutskandalerna vid sekelskiftet, då det avslöjades att flera ledamöter tagit emot mutor för att ge Sydney sommar-OS 2000 och Salt Lake City vinterspelen 2002. Numera är det förbjudet för IOK-medlemmarna att besöka länderna som ansöker om OS. Helt enkelt för att inga mutor ska kunna delas ut.

Stefan Holm – en av Sveriges i dag två IOK-delegater – tror att risken för korruption numera är väldigt liten.

– Jag tror faktiskt det. Det är 20 år sedan vi ändrade regelverket, nu känns det som att det är slutpresentationerna som fäller avgörandet i mycket högre utsträckning. Jag både hoppas och tror att det inte förekommer någon form av korruption, säger höjdhoppsikonen.

Tror du att det har rensats ut helt från organisationen?

– Jag hoppas det. Vi har ett par namn som är avstängda just nu, men det handlar inte om IOK-saker, utan om politiska saker på hemmaplan eller i andra organisationer. Har man något fuffens för sig så blir man avstängd. Man har ingen chans längre. Saker och ting kommer ju upp till ytan i dag på ett helt annat sätt än tidigare.

Kan det ha att göra med Fifa-skandalen där många pampar avslöjades? Att man helt enkelt inte vågar syssla med mutor längre?

– Jag tror det, i kombination med att IOK försöker att hela tiden bli mer och mer transparent, säger Stefan Holm.

60% saknar vintersport

Bland de drygt 80 IOK-delegater som röstar mellan Sverige och Italien finns samtliga världsdelar representerade. Noterbart är att cirka 60 procent av delegaterna kommer från länder som inte ens har någon vintersport.

– Så är det. Vintersport är inte så jättestort runtom i världen. Väldigt många länder har inte ens snö. Då kan man ju ställa sig frågan om de över huvud taget borde få rösta, och den frågan har varit uppe för diskussion genom åren, men man har valt att behålla det som det är.

Finns det någon risk att de delegater som inte har någon vintersport i sitt land inte tar den här omröstning på tillräckligt stort allvar?

– Jag tänker så här: sitter man i IOK som en av knappt 100 personer med möjlighet att påverka, då m-å-s-t-e man respektera sitt ämbete. Då måste man vara påläst i de här frågorna. Vi gör bara sådana här val vartannat år, det minsta man kan begära är att man har koll på läget och det tror jag ändå att de flesta har.

Vad säger din magkänsla?

– Magkänslan har hela tiden sagt Sverige, men utåt säger jag alltid 50-50, säger Stefan Holm.

Följ ämnen i artikeln