Skidskyttehjälten: De stannade mitt hjärta

avKristoffer Bergström

SPORTBLADET

I somras trodde Torstein Stenersen att allt var över.

Skidskytten satt stilla vid köksbordet och såg pulsen pendla mellan 45 och 110.

– De behövde stanna mitt hjärta och dra igång det igen, säger 30-åringen.

Sträckan var 7,5 kilometer och tog 19 minuter. Hela den svenska stafettsegern i skidskyttets världscup gick på drygt en timme.

Men Torstein Stenersens resa är tre år lång och så gropig att han inte rimligen borde ha kommit hit.

– Ja, för mig var det en extremt stor seger. Det kom tårar. Jag låg i snön och fick kämpa med att hålla dem inne. Lättnad, glädje, att se att jag kan det här.

Sommaren 2014 blev den norskfödde gutten svensk medborgare. Han hade bott i Östersund hela sitt vuxna liv och fann det naturligt att tävla för sitt nya land. Första vintern kom han sjua i ett VC-lopp, karriären var på uppåtgående, men under en tur med fyrhjulingen i de jämtska skogarna skadade sig den jaktintresserade 28-åringen.

Spändes fast i ben och nacke

– Den stegrade till himlen och jag landade upp och ner. Det kändes allvarligt på en gång, jag klarade inte att hålla mig uppe. Min sambo ringde en ambulans, säger han.

Vad sa läkarna?

– De tog röntgen och släppte sedan på grejerna. Tre-fyra sjuksyrror sa att det verkade ha gått bra. Så såg de bilden och sa ”nej, vi ska nog spänna fast dig igen”.

Torstein ville veta mer. Har ni sett något? Är ryggen skadad? Han ombads vänta på läkare.

– De spände fast mig i fötter, ben och nacke. Jag satt som i en jävla sillburk och tänkte att mitt liv var över. Jag såg allt passera, skidskyttet, att ens kunna gå, det var riktigt hemskt.

– Det var en kotkompression i ländryggen och frakturer på båda sidorna. Det var ganska illa tillknycklat.

Skrevs ut utan diagnos

I samråd med läkare avstod Stenersen operation för att i stället genomgå omfattande rehabilitering. Han behövde vila. Men tio dagar efter att han varit nära total förlamning tränade han för första gången, inomhus med ett bälte om magen.

– Skulle jag ramla igen vore det förödande. Det krävdes inte mycket för att det skulle bli rullstol. Men jag var målmedveten, jag hade inte gjort mitt, så jag fortsatte. Fast ibland måste jag påminna mig om att vara glad för att jag står upp.

2016/17 skramlade han bara ihop fyra poäng i världscupen. I en stafett 2017/18, mitt under det stående skyttet, slog någonting i kroppen i från och Torstein masade sig i mål i snigelfart. Han for till sjukhus i Tyskland men skrevs ut utan diagnos.

Sommaren 2018 närmade sig 30-årsdagen och skidskytten förstod inte vad som gått fel. I flera år hade han pratat dagligen om sina två mål, OS 2018 och VM 2019, nu var det ena spolierat och det andra i fara.

Var han sjuk? Varför var kroppen så stark på sommaren men svek till vintern?

”Kurvan var som en julgran”

Sittande vid sitt köksbord i Östersund kände han hjärtat rusa.

– Jag hade käkat kvällsfika vid niotiden när det började kännas konstigt. Jag tittade på klockan och såg att pulsen hoppade. 70, 60, 90, 60, 50. Den dansade mellan 45 och 110.

Hur reagerade du?

– Jag tänkte att det var fel på klockan. Funkar den inte? Jag fick plocka fram ett pulsbälte, det är säkert, men där var det samma sak så...

Så?

– Jag stöp i sängen och somnade. Tänkte att det skulle vara borta på morgonen. Jag skulle vara på bandet vid sjutiden på morgonen och köra en timme intervaller och det vill du inte missa. Det tar tid att få ett träningspass inomhus. Så jag tryckte i mig frukost och överlade vad jag skulle göra.

Vad visade pulsklockan då?

– Kurvan var fortfarande som en julgran. Upp och ner.

”Skulle stanna mitt hjärta”

Stenersen skippade träningen och for till akuten. Efter omfattande tester fann läkarna vad som troligen hade grusat OS-drömmen.

– De konstaterade flimmer i förmakarna. Samma som Charlotte Kalla hade. Det säger bara stopp när det slår till. Det hade tidigt pågått några sekunder, nu gick det inte ens över av att sova.

Hur åtgärdades det?

– De sa att de skulle söva ner mig, stanna hjärtat, ta hjärtstarten och starta om det för att få det i rytm. Det var lite otäckt, men läkaren sa det som att det inte var någonting.

Vad tänkte du?

– Behöver jag anhöriga? Överlever jag det här?

Så vad händer nu? Är allt du kan göra att hoppas att det inte återvänder?

– Ja, det är tyvärr så. Ska jag operera får jag gå på blodförtunnande en månad och sedan bli borta två-tre månader. Då ryker säsongen.

”Det var ett magplask”

Till hösten lättade han på träningsmängden och tog hjälp av ex-skidskytten Henrik Nilsson.

– Man ligger hela tiden på gränsen till att vippa över, så det gäller att hålla sig på rätt sida. Ibland kan det hänga på ett enda pass som gör att det vickar över. Kroppen har varit mycket piggare i år, säger han.

Det märktes inte i fredags då Torstein Stenersen kom på plats 62 i sprinten trots fullt skytte.

– Ett magplask. Det bara gick segt från start. Jag kunde inte göra några tempohöjningar och det blev bara tyngre. Därför var jag ganska nervös för stafetten.

Hur var det att ge sig ut på tredjesträckan i dag?

– Peppe gjorde det bra, Martin gjorde det bra, han växlade som tvåa. Då hann tankarna snurra. Nu jävlar måste det fungera. Och det var en helt annan kropp. Det var kul att vara därute. Jag hann tänka ”vad i helvete – hur kunde jag åka så sakta på sprinten?”

”VM är nästan allt för mig”

Han är tillbaka till tårarna i snön. Glädjen, lättnaden, den återfunna tron på sig själv. Han kan ju vinna.

Nu har Torstein Stenersen sex tävlingshelger i världscupen på sig att bevisa att den starka tredjesträckan inte var en engångshändelse, att det nya upplägget har lyft honom ett hack.

Sjunde mars 2019 inleds skidskytte-VM i Östersund. Där ska en flera år lång skumpfärd äntligen gå i mål.

– OS gick inte, det är mitt livs största nedtur. Nu har jag lite insyn i organisationskommittén och tror att VM blir det största som har arrangerats i historien. Det blir sjukt mäktigt. Dit är siktet inställt. VM är nästan allt för mig.

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i skidskytte – allt om alla tävlingar

LÄS MER: Skidskytte-VM i Östersund – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte