”Spelade bättre än på många år”

Publicerad 2018-01-03

NEW YORK. Med två respektive ett mål såg Victor Rask och Elias Lindholm i natt till att pressa Carolina över slutspelsstrecket för första gången den här säsongen

De fick dock nöja sig med en poäng, för i slutet av drabbningen i PNC Center avgjorde firma Bäckström-Ovetjkin för Washington med två egna mål.

– Det var starkt av oss att vända, för Hurricanes spelar bättre än på många år, säger ”Bäckis” till Sportbladet efter 5-4-segern

Efter en åtta år lång torka är det tänkt att Carolina Hurricanes den kommande våren äntligen ska ta sig till Stanley Cup-slutspelet igen – och med den poäng som bärgades mot Washington i natt har de alltså äntligen stångat sig upp på rätt sida strecket.

Det kan de i mångt och mycket tacka blågula duon Victor Rask och Elias Lindholm för.

”Rasken” prickade in två mål på Braden Holtby och Elias ett – och därmed bidrog de i hög grad till att hemmalaget hade 4-3-ledning mot divisionsettan så sent som tolv minuter in i tredje perioden.

– Ja, det var många år sedan Hurricanes spelade så här bra hockey. De ser riktigt pigga ut, säger Nicklas Bäckström på telefon från Raleigh.

– Så det var starkt av oss att lyckas vända den här matchen.

Burakovsky petad igen

För så blev det – tack vare just ”Bäckis” och hans radarpartner Alex Ovetjkin.

Den förstnämnde spelade fram till den sistnämnde vid en kvittering i tredje – och sedan gjorde det om det knappa två minuter in i övertidsperioden.

– Jo, vi känner ju varandra väl och vet var vi har varann. Fast jag gjorde inte så mycket den här gången. Vid sudden-målet lämnade jag bara över pucken och sen tog han upp den från egen planhalva och avgjorde på egen hand. Som han brukar, fortsätter centerstjärnan från Valbo.

– Det var skönt att se. Man vill samla på sig så många poäng som möjligt den här tiden på året.

Andre Burakovsky satt för andra matchen i rad petad på läktaren

Jodå, Pittsburgh Penguins kan fortfarande spela hockey.

Det visade de – för första gången på ett tag – när de i natt ställdes mot ärkerivalen Philadelphia Flyers i Wells Fargo Center.

Regerande mästarna var på tårna från start och vann med 5-1.

– Det här var stort. Alla bidrog och då är det här ett lag som är svårt att slå. Vi hoppas vi får se mer av detta framöver, säger coachen Mike Sullivan till klubbens hemsida.

Inga svenskpoäng noterades.

Inte nog med att Tampa Bay Lightning spelar bästa hockeyn i ligan – de har NHL:s hetaste målvakt i kassen också.

Andrej Vasilevsky höll andra raka nollan när serieledarna gästade Air Canada Center i Toronto i natt.

Siffror: 2-0.

För Montreal har det kört ihop sig ordentligt –  igen. De åkte på femte raka förlusten mot San Jose hemma i Bell Centre i natt – med 4-1 – och har plötsligt åtta poäng upp till strecket.

Samtidigt sopade eviga ärkerivalen Boston Bruins till starka New York Islanders med 5-1, i Brooklyn, och har därmed bärgat poäng i nio raka matcher.

Det betyder att de har sex poäng ner till samma streck.

Kontrasterna kunde inte vara skarpare.

Det såg ut som att svenske rookie-sensationen Jesper Bratt var på väg att avgöra New Jerseys bortamatch mot St. Louis när han i tredje perioden stänkte in vad som skulle blivit 3-2.

Men efter en evighetslång videogranskning kom domarna fram till att Marcus Johansson hade varit offside i momentet innan och dömde bort Jespers elfte mål för säsongen

Istället kunde Blues till slut vinna på straffar och ”Bratten” fick nöja sig med en assist till ett Nico Hischier-mål i mittperioden.

En assist noterades också backen Gustav Olofsson för i Minnesotas 5-1-knock hemma mot Florida.

Samma facit – en assist – hade John Klingberg i Dallas möte med Columbus. Därmed drygar han ut sin ledning i backarnas poängliga. Matchen vann Columbus med 2-1 – efter två snabba mål av dansken Oliver Björkstrand i tredje perioden.

Svenske skyttekungen William Karlsson gjorde inga fler mål, men det behövdes inte heller.

Fantastiska Vegas lyckades ändå nolla självaste Nashville hemma i T-Mobile Arena.

Slutresultat: 3-0.

Därmed har de, osannolikt nog, vunnit åtta raka matcher och drygar ut ledningen i den västra konferensen.

Adrian Kempe fortsätter leverera i downtown LA.

Han stod för säsongens tolfte mål under Edmontons besök i natt.

Oscar Fantenberg bidrog med en assist i en match Kings till slut vann med rungande 5-0.

Just 5-0 vann även Anaheim med mot ett håglöst och blekt Canucks i Vancouver.

Rickard Rakell, som börjar bli lika het som under förra säsongen, gjorde sitt femtonde mål och adderade även en assist – och Hampus Lindholm spelade fram till två mål.

Roligast hade keepern Ryan Miller, som för första gången sedan flytten till Kalifornien återvände till Rogers Arena och alltså höll nollan mot sina gamla lagkamrater.

För svenske ersättaren Anders Nilsson på andra sidan isen var det mindre muntert. Han byttes ut när han i början av tredje perioden släppte in fjärde målet på nittonde skottet.