Efter succén – vill köra senior-VM: ”Vore riktigt häftigt”

avJacob Larsson

Frida Karlsson vann JVM-guld på fem kilometer.

Nu kan hon bli aktuell för senior-VM.

– Självklart känner jag att det är möjligt, säger hon till Sportbladet.

I sprinten – som förvisso inte är hennes paraddistans – blev Karlsson snuvad på pallen.

– Egentligen har jag åkt hit och siktat mest på distansloppen. Sprinten var väl mest för att komma igång, men när jag märkte att det kändes väldigt bra under dagen så höjdes förväntningarna, sa hon till Sportbladet efter femteplatsen.

”Nöjd och stolt”

I distansloppet över fem kilometer fick hon sin revansch. Efter en fin start – och ett urstarkt mittenparti – kunde svenskan utan problem köra in som segrare i Lahtis.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

– Fem kilometer är en ganska svår distans och fem kilometer skate har jag haft ganska svårt för. I mitten av loppet körde jag på lite för hårt. Men jag hade koll och kontroll, säger Karlsson till Sportbladet efter guldloppet.

– Men jag är väldigt nöjd och stolt över att jag lyckats göra något som många andra förväntat sig av mig.

Ja, förväntningarna har varit höga. Karlsson har utmanat Ebba Andersson och Charlotte Kalla under säsongen, något som gjort att många skidintresserade har fått upp ögonen för talangen.

– Jag skulle inte säga att jag åkt jämnt med dem. Men självklart är det motiverande att känna att man kan vara med och nosa på världseliten, säger 19-åringen.

Kollapsade efter loppet

Direkt efter loppet kollapsade Karlsson i famnen på en av de svenska ledarna. Men någon fara med hälsan är det inte, trots de 16 minusgrader som den finska skidorten bjöd på.

– Jag var riktigt stum i benen när jag kom i mål. Jag hade mjölksyra över öronen, men sedan var det en mental urladdning också. Jag var otroligt taggad och på högspänning både inför och under loppet. Sedan släppte allt när jag kom i mål, säger hon.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Karlssons supersäsong har gjort att Rikard Grip öppnat upp för talangen såväl i världscupen senare i vår som i senior-VM i Seefeld.

– Vi ska ha de som åker fortast och är hon en av de individerna ska hon vara där, säger landslagschefen till Sportbladet.

”Kommer göra mitt bästa”

19-åringen själv känner att chansen finns.

– Jag tänker inte på det jättemycket just nu, men det vore riktigt häftigt att få åka VM. Självklart känner jag att det är möjligt. Ebba (Andersson) gjorde det för två år sedan och jag vet vilka jag slåss mot, men jag kommer fokusera på att göra mitt bästa här och på SM i Sundsvall nästa vecka, säger hon och fortsätter:

– Det har mer växt fram under säsongen, att det kanske är rimligt. Om jag blir uttagen vill jag ta chansen.

Ett guld i all ära, men 19-årige Karlsson vill dubblera skörden. På torsdag är det dags för det lopp som hon sett framemot mest.

– Jag var ganska nervös i dag faktiskt, men på 15 kilometer masstart känner jag mig mer lugn. Jag tror att det kommer bli ett roligt lopp.

ARTIKELN HANDLAR OM