Fördel Lugi efter stark seger – Jildenbäck visade vägen

Publicerad 2018-03-19

Lugi vann det första slaget i kvartsfinalserien mot Redbergslid.

Lagets nycklar var den storspelande målvakten Josip Cavar, samt åttamålsskytten Hampus Jildenbäck.

Även Skånelagen Ystad och Malmö gick segrande från sina matcher och kopplar således greppet om sina respektive kvartsfinalserier.

Kristianstad besegrade Guif med stabila 28–23 i den första kvartsfinalen när handbollens slutspel drog i gång.

Även Lundalaget Lugi öppnade sin kvartsfinalserie mot Redbergslid på bästa möjliga vis.

Hemmalaget inledde vassast och gick tidigt upp i en 5–2-ledning. Och ledningen kom att bli större ju längre tiden gick. När halvtidsvisslan ljöd hade Lugis ledningsmarginal utökats till fem mål. Alfred Jönsson sköt in ett lurigt frikast i halvlekens sista sekund, ett mål som innebar 14–9.

Öste på i andra halvleken

En annan nyckel i Lugis tidiga ledning var målvakten Josip Cavar som storspelade från start och stod för nio räddningar i första halvleken, varav en på straff.

– Josip är en målvakt som haft en fin utveckling de senaste åren. Det är väldigt viktigt för honom att vinna målvaktsmatchen mot Tobias Thulin, det är så klart skönt att som målvakt få de där extraräddningarna, säger Lugi-tränaren Tomas Axnér.

Lugi slog inte av på takten i andra halvleken – snarare tvärtom.

Laget fortsatte att dominera det mesta av spelet och var samtidigt effektiva i avslutslägena.

”Var förbannad på killarna”

Målgladast i hemmalaget var högersexan Hampus Jildenbäck som retade gallfeber på Redbergslids defensiv. Han noterades för totalt åtta mål.

Lugi vann till slut med 29–25 , och har därmed 1–0 i matchserien mot Redbergslid (bäst av fem gäller).

– I långa stunder kändes det bra. Vi står oss bra bakåt, framför allt i första halvleken. Sen sänkte vi garden lite i slutet, vilket är synd. Vi hade chansen att ta en ordentlig storseger, säger Axnér.

Hur gick snacket i omklädningsrummet efter matchen?

– Ska jag vara ärlig var jag ganska förbannad på killarna för att vi släppte in de sista målen, det kändes onödigt. Nu gäller det att ställa om inför nästa match på torsdag i Göteborg. Redbergslid kommer att komma ut och vara tända, säger Tomas Axnér.

I Malmö gjorde tabelltvåan allt rätt i sin första kvartsfinal mot Sävehof.

Efter en jämn förstahalvlek (11–10) kunde till slut hemmalaget rycka i från i den andra. Den 24-åriga högersexan Jim Andersson och vänsternian Adam Lönn noterades för fem mål vardera i matchen, som slutade 22–18 i Malmös favör.

Den tredje matchen för aftonen var den mellan Alingsås och Ystad. Det var en jämn tillställning som gick till förlängning. Siffrorna efter ordinarie matchtid skrevs 23–23 (13–13).

Förlängningen var en riktig nagelbitare som inte avgjordes förrän i matchens absoluta slutskede.

Bortalaget Ystad hade en 29–28-ledning när bara sekunder återstod av matchen. Då fick Alingsås målkung chansen att kvittera – men Anders Persson i målet nekade honom det. Strax därefter ljöd slutsignalen.