Pichler: ”Jag mår inte bra – vill aldrig göra detta igen”

avMarcus Hassel

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Nisse Schmidt
Skidskyttelandslagets förbundskapten Wolfgang Pichler under träning i Idre.

VM blir Wolfgang Pichlers sista mästerskap som huvudtränare.

Nu berättar han om sin tuffa tillvaro.

– De fyra sista åren har varit ett rent helvete. Jag har ansvarat för 14 åkare, och har känt oro för lika många. Det har tagit hårt på mig och jag mår inte bra längre, säger han till Expressen.

Wolfgang Pichler har haft en fantastisk karriär kantad med många VM- och OS-medaljer. Men efter VM i Östersund går 64-åringen i pension.

Nu öppnar han upp om att tillvaron inte alltid har varit enkel.

– Jag kan inte sova längre, oron för att någon är eller kan bli sjuk gör mig sömnlös, säger han till Expressen.

– Varje morgon när jag vaknar hoppas jag att ingen av de aktiva ska ringa och säga att den är sjuk, har problem eller berättar om någon annan skit. Det har varit en ständig oro.

– Jag kommer aldrig mer att vara huvudtränare igen, det beslutet har jag definitivt tagit. Någon annan roll i skidskyttevärlden kan det kanske bli, men definitivt inte huvudtränare. Den biten är jag klar med.

Vill hjälpa äldre

Efter pensionen räknar dock inte Pichler med att ligga på latsidan. Han har två idéer han vill förverkliga.

– Jag vill bygga en stor träningsanläggning för äldre människor, från 50 år och uppåt. Med cykling, skidåkning och löpning, allting. Till att börja med i Ruhpolding, sedan kanske på Cypern eller något. Jag vill inte tjäna något på det, jag vill bara visa äldre människor att vi fortfarande lever, säger Pichler som själv kallar sig ”fanatisk” när det gäller träning, säger han till TT och fortsätter:

– Det andra är att jag vill starta ett socialt program i Ruhpolding, där gamla människor hjälper andra gamla. Vi har mer och mer problem med många fattiga äldre personer i Tyskland, pensionerna är låga. Tidigare bodde vi tillsammans i generationshus och nu är det inte så, men de gamla behöver hjälp ibland. De kanske behöver någon som har en bil och kan ta med dem till affären eller till läkaren. Jag vill starta ett program där jag organiserar det här, så att jag gör något bra för världen… Inte bara den här sporten.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM