Forskaren: ”Kan skämmas för vi inte gjort något tidigare”

Publicerad 2018-11-11

GÖTEBORG. Svensk idrott har öppnat ögonen för psykisk ohälsa.

Men det finns mycket kvar att göra.

– Vi kan skämmas för att vi inte gjort mer tidigare, men vi har på fullt allvar lyft de här frågorna nu, säger Göran Kenttä som är ansvarig för idrottspsykologi vid Riksidrottsförbundet.

Göran Kenttä är forskare inom idrottspsykologi på GIH och ansvarig för idrottspsykologi vid Riksidrottsförbundet. Han var initiativtagare till Riksidrottsförbundets satsning 2015 då en mottagning för elitidrottare som lider av psykisk ohälsa öppnades i Stockholm. Det finns numera också en i Malmö.

Göran Kenttä

Idrottare och ledare på svensk landslagsnivå kan vända sig till mottagningarna vilket är en möjlighet som inte funnits tidigare.

Men behovet är större än vad som kan tillgodoses.

– Vi har inte resurser för de som ligger strax under landslagsnivå och alla de hinner vi inte ta emot, säger Göran Kenttä.

”Det smittar av sig”

Enligt Göran Kenttä ligger svensk idrott relativt långt fram i arbetet kring psykisk ohälsa sett ur ett internationellt perspektiv även om länder som Frankrike, England och Tyskland tagit stora kliv. I Tyskland som en följd av att fotbollsmålvakten Robert Enke tog livet av sig för ett antal år sedan.

På RF:s plattform finns, #ViLyfter, en webbplats för unga idrottsaktiva. RF ligger tillsammans med specialförbunden och Skolverket också bakom utbildningsinsatser för elitsatsande ungdomar och deras ledare.

Göran Kenttä ser också fler lokala projekt, som det i BK Häcken, arrangeras vilket han välkomnar.

– All heder till dom. Det känns som att den här frågeställningen ligger i tiden och det är inte en dag för sent. Man ser att det smittar av sig. BK Häcken är ett exempel. Hockeyförbundet har haft två suicidfall och nu har man nyligen inom hockeyn haft en konferens för 200 tränare, säger han.

Fler som drabbas av anorexi

Else-Marie Törnberg på Suicidprevention i väst (SPIV) var med som utbildare på BK Häckens temakvällar.

– Det är första gången vi är ute bland idrottsklubbar. Ett otroligt bra initiativ av Häcken. Det är i den här åldern som det är viktigt att man får kunskap kring de här frågorna för det händer så otroligt mycket i tonårstiden. Man är på väg in i vuxenlivet och man behöver ha så mycket kunskap som möjligt om hur livet är. Att vi har både uppgångar och motgångar i livet och skaffa verktyg för att hantera det, säger Else-Marie Törnberg.

Enligt Göran Kenttä är idrotten lika drabbad av psykisk ohälsa som övriga samhället. 

– Det mesta pekar på att förekomsten är lika stor som inom samhället i stort. Det behöver inte vara elitidrottens fel att man mår dålig, säger han.

Däremot är antalet personer som utvecklar ätstörningar högre inom idrotten jämfört med hur det ser ut i samhället generellt.

– Man behöver lyfta fram att det är viktiga frågor som vi inte kan blunda för, påpekar Göran Kenttä.