Polisen utreder Fischers sönderslagna staty

avJonathan Nilsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nilla Fischer var en av fyra svenska VM-spelare som fick en staty inför VM.

Men i helgen vandaliserades avbildningen som står i Linköping.

Nu har polisen inlett en förundersökning om skadegörelse, skriver Corren.

Inför VM blev fyra av stjärnorna i det svenska laget – Caroline Seger, Hedvig Lindahl, Kosovare Asllani och Nilla Fischer avbildade i ett stort samarbete mellan Svenska fotbollförbundet och en av förbundets sponsorer.

Projektet är ett skapat i ett jämställdhetssyfte.

Nilla Fischers staty stod vid Stångån i Linköping för att hylla LFC-spelaren under fotbolls-VM. Men under natten mot lördagen vandaliserades den, vilket Corren var först att rapportera om.

Ingen misstänkt

Nu har polisen inlett en förundersökning om skadegörelse.

– Företaget har anmält att något har hackat sönder statyn, eventuellt med ett tillhygge, och sedan slängt delar av den i ån, säger Björn Öberg, presstalesperson vid polisens region Öst till Corren.

Försäkringsvärdet för den 260 kilo tunga betongavbilden uppges i anmälan till 300 000 kronor. Det finns i nuläget ingen misstänkt.

– Vi hoppas att den som har gjort det här hör av sig till oss, säger Björn Öberg.

Kommer tillverka en ny

Polisen uppmanar även vittnen att ta kontakt.

Coca-Cola, som är den andra parten i projektet, meddelade i går att de kommer tillverka en ny staty som kommer att placeras på samma plats i Linköping.

”Att en symbol vandaliseras på en offentlig plats i Sverige är oacceptabelt. Att det dessutom är en avbild av mig som kvinnlig fotbollsspelare under pågående fotbolls-VM är respektlöst” skrev Fischer själv på Instagram.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM