Oavgjort mellan Linköping och Rosengård – efter mål i slutsekunderna

Publicerad 2024-03-10

Linköping såg ut att gå mot seger i cuppremiären mot Rosengård.

Då slog bortalaget till två gånger om och hämtade ikapp 2–4 till 4–4.

– Det är bara ren vilja, säger Rosengårds Olivia Schough.

Matchklockan hade passerat 94 minuter och skulle blåsas av när som helst när Emma Jansson blev Rosengårds räddare i nöden. Det var efter ett förarbeta av Olivia Holdt som tog sig förbi en hemmaförsvarare innan hon kunde spela fram till Jansson. Rosengårdmittfältaren såg sedan till att skicka in bollen bakom Cajsa Andersson i hemmamålet och utjämnade matchen till 4–4.

Ett resultat som innebar att lagen skulle få ta med sig varsin poäng i cuppremiären.

– Såklart jätteglad och lättad att vi fick in målet där i slutet. Vi hade två bollar upp där ett tag och det kändes ganska tufft. Sedan kändes det som vi fick energi efter bytena och började tro på det, säger Olivia Schough.

Två baklängesmål

Det var inte första gången i matchen som Rosengård lyckats med att just kvittera. Hemmalaget Linköping hade redan tidigare tagit ledningen två gånger om, det första målet kom efter bara sex minuter, men gästerna lyckades komma igen vid båda tillfällena.

Sedan klev den norska anfallaren Cathinka Tandberg in i handlingarna i början av den andra halvleken. Linköpingspelaren satte både 3–2 och 4–2 inom loppet av tre minuter och Rosengård stod därmed inför en betydligt tuffare uppgift än tidigare.

– Nej, det var för dåligt försvarsspel i många lägen. Vi släppte till för mycket, Linköping hade kunnat göra fler mål. Till nästa match kommer vi fixa till vårt försvarsspel för där behöver vi verkligen ta steg, säger Olivia Schough.

Rafflade sista minuter

Bortalaget såg dock till att skapa rejäl spänning ända in i det sista. Reduceringen kom i den 81:a minuten och kvitteringsmålet låg länge i luften. Gästerna fick bland annat med sig två hörnor på slutet och det skapades många röriga situationer framför hemmalagets mål. En av situationerna resulterade i Linköpings Emma Östlund kliva av och hemmalaget spelade därmed med en spelare mindre på plan. I den 95:e minuten kom sedan 4–4.

– Vi blir för dåliga i en mot en och så får de mycket spelare in i boxen. Vi har en spelare utanför planen, så det är tråkigt. Men vi måste vara med helt till domaren blåser och det var vi inte idag, då kommer de målen, säger Linköpings Cathinka Tandberg.

I och med att lagen spelade oavgjort ligger Linköping och Rosengård som delad tvåa i gruppen. Leder gör Vittsjö och sist ligger IFK Göteborg.

Det fler lag som klev in i svenska cupen under söndagen. Både Piteå och Kristianstad spelade premiäromgång.

Piteå tog emot Elitettan-laget IK Uppsala. Där blev det en kross för hemmalaget Piteå som besegrade Uppsala med 5–0. Samtidigt utklassade Kristianstad Elitettan-laget Lidköping med hela 8–1.