”Vi kan inte kontrollera antalet prostituerade”

Fis-presidenten om kritiken: Jag stannar ändå på hotellet

avPatrik Brenning, Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Internationella skidförbundet (Fis) har fått kritik för beslutet att hålla den officiella kongressen 2020 i Pattaya, den thailändska staden beryktad för sin sexturism.

Nu slår presidenten Gian Franco Kasper tillbaka mot kritikerna.

– Om vi måste undersöka antalet prostituerade i varje stad tror jag att vi får problem, säger 75-åringen.

På onsdagen invigs skid-VM i Seefeld men när Fis höll presskonferens handlade väldigt lite om själva mästerskapet. Istället pressades skidförbundets president Gian Franco Kasper kring den kritik organisationen fått efter att ha förlagt kongressen 2020 i thailändska Pattaya. En stad beryktad för sin sexturism.

”Jag stannar ändå på hotellet”

Kasper säger bland annat att Pattaya ”inte bara är sexturism utan också en bra plats att hålla en kongress på med fina stränder som våra medlemmar kommer uppskatta om de får tid”.

– Jag vill bara understryka att jag vet vad ni tycker om Pattaya men Pattaya är mer än bara sexturism. Pattaya är också så vitt jag vet en perfekt stad för stora kongresser. Vi har all lyx som v behöver för våra 1200 deltagare och om jag ska vara ärlig: Om vi i framtiden måste kontrollera antalet prostituerade i varje stad vi väljer så får vi kanske problem. De flesta städer i världen har då ingen möjlighet att arrangera det här, säger Kasper och fortsätter:

– Beslutet är taget även om jag vet att det framförallt i de skandinaviska länderna funnits ett stort motstånd mot det här. Jag kan bara acceptera det och för mig personligen gör det ändå ingen skillnad. Jag lämnar aldrig hotellet ändå.

Skidpresidenten har också själv skapat rubriker nyligen när han i en intervju med schweiziska Tages-Anzeiger dels förnekade klimatförändringarna men också sade att OS ur ett marknadsperspektiv alltid borde hållas i diktaturer.

Internationella skidförbundet, där Gian Franco Kasper är president, ska hålla sin officiella kongress 2020 i Pattaya.

Nu menar Kasper att det första är taget ur sitt sammanhang.

– Det är klart att jag som alla andra vet att det finns en klimatförändring och vi måste hantera konsekvenserna av det. Frågan jag fick (i intervjun) var om vi kommer att ha snö om 30 år och jag sa att det var en ren spekulation och att vi får se. Vi vet att vi har utmaningar med klimatförändringarna.

”Är en man som bestämmer”

Att OS är bekvämare att hålla i diktaturer står 75-åringen däremot fast vid.

– Mer eller mindre. Det är klart att det är mycket lättare, det är en man som bestämmer.

Kaspers tidigare utspel har fått flera skidprofiler, däribland amerikanskan Jessica Diggins, att kräva 75-åringens avgång.

– Jag har hört att några av dem inte är glada och jag har bett om ursäkt för att jag tagit deras uppmärksamhet under deras förberedelser.

Hur länge planerar du att sitta kvar som president?

– Tills den dag jag pensionerar mig.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad: