Kommer fortsätta ta astmamedicin

Publicerad 2016-10-25

VAL SENALES, ITALIEN. Norges användning av astmamedicin till friska skidåkare är tungt kritiserat.

Men när världscupen drar i gång i vinter kommer de att fortsätta.

– Ja, vi kommer inte att ändra någon praxis, säger Finn Hågen Krogh.

Följ ämnen
Längdskidor

I somras offentliggjordes att världscupvinnaren Martin Johnsrud Sundby brutit mot reglerna i sitt användande av astmamedicin. För detta blev norrmannen av med segrarna i Tour de ski och världscupen 2014/15.

Snart följde nästa avslöjande, nu av norska TV2. För Sundby har haft astma sedan han var barn, men anonymt berättade andra åkare att de erbjudits astmamedicin trots att de inte har astma. Snart bekräftade Therese Johaug, Eirik Brandsdal och Finn Hågen Krogh att de är några av de friska åkare som har testat.

Wada kritiskt

Bruket är inte otillåtet eftersom medicinen inte kan bevisas ge ökad uthållighet, men användandet anses av många läkare vara i gråzonen för vad som är etiskt försvarbart. "Det här stinker!", sa exempelvis Stein A Evensen, norsk professor i medicin.

"Även om detta inte är nog för att bryta mot världens anti-dopningsregler så anser Wada att det inte är lämpligt för idrottare att ta sådan medicin utan ett dokumenterat behov", sa Wada i ett uttalande.

”Är förebyggande”

Nu är Norge på läger i Val Senales. När Sportbladet pratar med Finn Hågen Krogh – trea i världscupen i vintras – förklarar han hur och varför de använder medicinen.

Har du astma?

– Nej.

Men du ha tagit astmamedicin?

– Ja.

Vad har det för effekt?

– Det är förebyggande, det är huvudsaken till att vi använder det. Man känner det speciellt när det är extra kallt eller om man är på höjd. Då river det i bröstet. Vi blandar med saltvatten och löser upp torrheten i bröstet.

Upplever du att du ökar din prestation?

– Nej. Det känner jag inte. Jag har inte riktigt koll på vilka tävlingar jag har tagit det på och vilka jag inte har gjort det, men jag har inte märkt någon skillnad på de tävlingarna.

Är det vanligast i sprint, mellan prolog och kvartsfinal?

– Ja, och i en tour så kan man känna lite från gårdagens lopp, man får symptom som halsont, att allt inte är som det ska.

Ska utreda bruket av astmamedicin

Tycker du att astmamedicin borde förbjudas för åkare som inte har astma?

– Så som jag ser det blir det som att behandla alla andra symptom. Man gör det bästa av varje situation. Blir man skadad opererar man sig i värsta fall. Man gör alltid de tilltag som man kan mot sjukdom och skador. Det är målet: att bevara hälsan.

Vad säger du till någon som tycker att det låter skumt att någon som inte har astma använder astmamedicin?

– Att det är förebyggande. Det är därför vi använder det. Så säger jag till folk jag känner och andra som frågar.

Det norska förbundet har utsett en oberoende kommitté med medlemmar från bland annat Sverige, som ska utreda bruket av astmamedicin till friska åkare. I januari förväntas de komma med en slutsats, vilken ska ligga till grund för Norges riktlinjer framöver.

Men fram till dess?

Om en månad börjar världscupen i Finland, sedan tävlas det på i stort sett varje helg. Trots den massiva kritiken tänker inte Norge sluta med sin blandning av saltvatten och astmamedicin i första taget.

Kommer du fortsätta?

– Ja. Vi kommer inte ändra någon praxis så vitt jag har hört förrän granskningskommittén eventuellt kommer med något annat besked, säger Finn Hågen Krogh.