”Det är inte bara en vuxenidrott”

Publicerad 2015-10-13

Udda sporterna blir mer och mer populära

Triathlon, frisbee och klättring är alla med i toppen över sporter som är starkast växande.

Nej, varken fotboll eller hockey.
Inte om man ska tro på antalet deltagartillfällen senaste åren. Med en ökning med 437 procent hittar vi triathlon i toppen över störst procentuell ökning enligt Riksidrottsförbundet.

Om ditt barn eller kompis inte vill lira fotboll längre, häng inte läpp - du är inte ensam.
Enligt P3 Nyheter finns det nu nya siffror från Riksidrottsförbundet som visar att sporter såsom klättring och triathlon är några av de idrotter som blir allt populärare bland ungdomar. Samtidigt som dessa sporter ökar minskar deltagandet i nästan alla andra idrotter.
– Vi är jätteglada att det ser ut som det gör. Under de senaste åren har vi jobbat strategiskt med att få fram att triathlon inte bara är en vuxenidrott utan även är för barn och ungdomar, säger Kajsa Andersson, ansvarig för barn och ungdom på Svenska Triathlonförbundet till Sportbladet.

"Streamingtjänstgeneration"

Enligt P3 Nyheter handlar detta om att ungdomar idag lever i en ”streamingtjänstgeneration” där de kan välja när, hur och vart de vill göra saker och ting. Nu har det även gått över till idrotten,
– De kan träna när och hur ofta de vill och på sin egen ambitionsnivå, säger Anders Wahlström, ansvarig för barn-och ungdomsidrott på Riksidrottsförbundet och SISU idrottsutbildarna, till P3 Nyheter.
Idrottsvanorna hos unga upp till 20 år visar att triathlon är den idrott som ökat mest i procent under tidsperioden 2004 till 2014. Under 2004 noterades 2134 deltagartillfällen i sporten medan det 2014 ökat till hela 11 459 tillfällen, en ökning med 437 procent. På andraplats hittar vi klättring med en ökning på 265 procent och skyttesport på tredjeplats med 92 procent ökning.
– Triathlonsporten finns ju i generna: vi simmar, cyklar och springer, det är sådana sporter som barn tycker är roligt och sätter man ihop dem blir det en utmaning som de tycker är roligt, säger Andersson.

Men att inte ha fasta träningstider menar Wahlström, kan leda till problem,
– Om man på riktigt vill nå så många som möjligt, behålla dem så länge som möjligt och man vill möta ungdomar i dag, så måste man vara mycket mer flexibel i sitt tänk, menar Wahlström.

Följ ämnen i artikeln