”Då är det en besvikelse”

avJohan Flinck

Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYR≈N

6800 åskådare och fullsatt i Jönköping i dag mot Norge.
Men i handbolls-meckat Kristianstad ser publiken ut att svika landslaget i morgon.
Bara 2800 biljetter är sålda trots att flera publikfavoriter återvänder till stan.
– Det är en besvikelse om det inte blir över 4500, säger IFK Kristianstads bas Nikolas Larsson.

På trettondagen spelar handbollslandslaget sin första landskamp av tre under uppladdningen inför VM i Frankrike. Matchen är också den första i en dubbellandskamp över två dagar mot Norge,

Precis som för ett år sedan inleder man i Jönköping och det blir återigen publikfest i Kinnarps Arena.
Med ungdomsturneringen Hallbybollen i ryggen var biljetterna ”så gott som slutsålda” redan i går och det betyder 6800 åskådare i hockeyarenan på trettondagen.

Och för en gångs skull får Jönköpingspubliken heja fram en av sina egna.
– Det ska bli jättekul att spela i Jönköping igen, med mycket familj och vänner på läktaren. Jag har inte spelat en match här sedan jag lämnade Cyrus för Hammarby 2007, säger linjebjässen Fredric Pettersson som gör sin tolfte landskamp.

Sex bekantingar

Han fajtas om en av de sista platserna i den slutgiltiga VM-truppen.
– Jag tänker inte jättemycket på det just nu utan försöker bara ta till mig så mycket som möjligt av det tränarna säger. Man får försöka bevisa och göra allt man kan, sen är det upp till dem vad de vill ha för typ av spelare, säger han.
Returen mot Norge spelas i Kristianstad redan på lördagen. Handbollsmeckat har normalt Sveriges överlägset största handbollspublik med ett snitt i ligan på över 4800. Men Kristianstadsborna verkar inte lika intresserade av landslaget trots att hela sex före detta eller nuvarande IFK-spelare är på planen: Norges Kristian Björnsen, Christian O'Sullivan och Joakim Hykkerud (som alla lämnat för Bundesliga) samt nämnde Pettersson (som gick till franska Toulouse i somras) och de nuvarande IFK-spelarna Jerry Tollbring och Albin Lagergren i det svenska laget.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Lite publik i Malmö

På torsdagen hade det bara sålts 2800 biljetter till matchen i Kristianstad Arena, som tar in 5000.
– Vi har inte alls varit med om att sälja in eventet då landslagsbolaget numera sköter det själva. Men det är en besvikelse om det inte blir över 4500, säger IFK:s klubbchef Nikolas Larsson.
Landslagsbolagets vd Stefan Lövgren tror dock på en publikfest.
– Historiskt sett har vi sålt mycket biljetter de sista tre dagarna i Kristianstad, så det borde bli nästan fullsatt, säger Lövgren förhoppningsfullt.
Landslaget möter sedan Chile i Malmö på måndag. Dit har bara 1400 biljetter sålts och man vågar inte hoppas på mer än 2000 i Baltiska hallen.
Inför EM i fjol kom det bara 1500 åskådare när Sverige mötte Tjeckien i en, på alla sätt, iskall Malmö Ishall.
– Anledningen att vi spelar i Malmö handlar mycket om logistik. Sedan drar kanske inte Chile lika mycket som Norge heller, säger Lövgren.

ARTIKELN HANDLAR OM