Norska pengabråket: ”Det är helt fel”

Publicerad 2019-12-08

LILLEHAMMER. Astrid Uhrenholdt Jacobsen tvingades avstå träningsbidrag från norska landslaget eftersom hon studerar till läkare på heltid.

Nu har en stor pengadiskussion blossat upp i Norge.

– Du bör inte få full lön av Norges Skidförbund om du pluggar heltid, säger Emil Iversen till NRK.

– Det måste gå att diskutera det efter säsongen, säger Sjur Röthe.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen slutade trea under världscuppremiären i Ruka och mest överraskad var hon kanske själv. 32-åringen har haft sitt eget träningsupplägg under försäsongen samtidigt som hon pluggat till läkare. 

Beslutet att träna utanför landslaget har gjort att Jacobsen tvingats avsäga sig träningsbidraget som alla norska landslagsåkare får.

Det har skapat stor debatt i Norge och splittrar åkarna.

– Astrid har varit med i ett tvåsiffrigt antal år och bidragit enormt. Hon går utanför de flesta andra. Jag förstår ju också att utbildningsbiten blir viktigare ju äldre man blir. Har man möjlighet att kombinera det med att vara skidåkare bör det inte vara någon form av straff, säger Sjur Röthe till NRK.

”Helt fel”

Therese Johaug anser också att det norska förbundet borde ha löst situationen bättre. 

– Jag tycker att det är helt fel. Det är jätteviktigt att skidförbundet hjälper till så att utövarna ska ha fokus på utbildning medan de satsar också. Det kommer faktiskt en dag efter idrottskarriären och det är jätteviktigt att skidförbundet värdesätter det högt, säger hon.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

”Går inte emot varandra”

Emil Iversen håller dock inte med och svarar nej på frågan om åkare som studerar vid sidan av bör få åkarbidrag. 

– Jobbet borde vara att åka skidor fort. Det kan vara svårt om du pluggar på heltid. Du kan ta en kurs eller två, men du bör inte få full lön av Norges Skidförbund om du pluggar heltid. 

Jacobsen, som jobbade heltid i åtta veckor i somras samtidigt som hon bedrev sin elitsatsning, har accepterat sitt specialkontrakt.

– Det som har hänt har hänt. Jag har klarat mig bra så det är ingen arbetskonflikt så. Det jag bryr mig om är vad som händer i framtiden. Väldigt många vill prestera bättre över en lång tid och även säkra framtiden. Det går inte emot varandra och det menar jag att det är ett bevis på, säger hon.