Gerell hoppas på SOK-stöd efter succén

Publicerad 2015-11-12

Ljusare för svensk pingis

Pär Gerell.

Pär Gerell skrällde sig till den första svenska medaljen på 15 år när han tog EM-brons i oktober. Och visst börjar det hända saker inom svensk bordtennis.

– Jag känner flåset bakom mig, säger Sverigeettan som finns med när SOC avgörs i Stockholm i helgen.

Pär Gerell beskriver sig själv som en "late bloomer". Som junior var han aldrig uttagen i landslaget och först som 33-åring kom den största meriten när han tog EM-brons i singel.

Sverige hade också väntat länge på framgången. Bronspengen var den första svenska individuella medaljen sedan Peter Karlsson vann hela turneringen 2000.

– Det var väldigt många som hörde av sig, det var ju den största meriten i min karriär så det var väldigt kul, säger Pär Gerell.

Föll på plats i år

Han sitter på läktaren i Eriksdalshallen där kvaltävlingarna i SOC pågår. Han är själv, som den högst rankade svensken, är direktkvalificerad till tävlingens förstarunda som börjar på fredag.

Varför har det gått så bra just i år?

– Det tar rätt många år att blir bra i pingis, det finns många saker att träna på. Men det har känts bra i två år, VM förra säsongen kändes också riktigt bra – men så förlorade jag direkt. Då sa jag till mig att så här får det ju inte vara, att man är i bra form och förlorar på att man är nervös. Nej, det var sista gången, säger Gerell.

Det var det som behövdes. Lite extra träning, och en tankeställare. Därefter föll det på plats, både spelet och det mentala.

Hur orkar du fortsätta nöta år efter år?

– Jag känner att jag inte riktigt har nått mitt max, den dagen man känner att bättre än så här blir det inte så kanske det blir tufft.

"Många nya vill ta för sig"

En annan framgångsfaktor tror Gerell är att det plötsligt ser lite ljusare ut generellt för svensk del. Det är fler unga svenska killar som knackar på dörren till eliten, eller redan är där.

– Jag känner flåset bakom mig. Det är många nya som vill ta för sig och vill förbi en. Det behövs. Det var några år där jag låg 40-50 på världsrankningen och det inte var några som var bakom – man blir lite bekväm. Nu har vi Anton Källberg, Mattias Karlsson och det har verkligen hänt grejer det senaste året.

Framför allt är det på bredden på herrsidan som det händer grejer. Ingen spelare tillhör den absoluta toppen, men sex stycken är bland de 100 bästa i världen och snittrankningen för de tio bästa svenskarna har gått från 191 år 2013 till 119 i dag.

Hoppas på SOK-stöd

För Gerells del hoppas han att klättringen på rankningen (som bäst 32:a förra månaden) och EM-bronset kan leda till gehör hos den olympiska kommittén och ge honom SOK-stöd.

– Jag hoppas det. Alla länder får bara ha två spelare med till OS och räknar man bort de som blir över då från Kina, Ryssland, så hamnar jag mellan 20-25 på en så kallad OS-lista. Då tycker jag att man har en hygglig chans att göra något vettigt på OS, säger Gerell.

Följ ämnen i artikeln