Charlotte Kalla tvåa i tävlingscomebacken

Ebba Andersson vann stjärnduellen – supertalangen Frida Karlsson trea: ”Imponerande”

Uppdaterad 2019-02-06 | Publicerad 2019-01-12

Om supertalangen Frida Karlsson kunde rå på Charlotte Kalla och Ebba Andersson?

Nej.

19-åringen slutade trea på damernas tio kilometer klassiskt i Falun – där Ebba vann.

Samtidigt som världscupen fortsatte i tyska Dresden på lördagen valde Charlotte Kalla, 31, att göra tävlingscomeback hemma i Sverige. Rättare sagt i Falun i en tävling kallad Kopparskidan, ett lopp över tio kilometer klassiskt.

Där fick hon möta åkare som Ebba Andersson och supertalangen Frida Karlsson.

Och den stora frågan inför tävlingen var förstås om Karlsson, som imponerade stort både i den nationella premiären i Bruksvallarna och i Skandinaviska cupen, skulle kunna knäppa världseliten på näsan ännu en gång.

”Riktigt stark”

Svaret blev nej.

Men Karlsson gjorde ett fint lopp och körde in som trea efter att ha haft ledningen vid den första mellantiden. Då, efter 2,3 kilometer, ledde 19-åringen med drygt fyra sekunder före Ebba Andersson och knappt åtta sekunder före Kalla. Men Kalla och Andersson, Sveriges två främsta distansåkare, åt i kapp och var förbi innan halva loppet var kört.

Och Ebba Andersson var starkast. 21-åringen tog över ledningen och vann 7,6 sekunder före Kalla. Där bakom körde Frida Karlsson in som trea, 51,6 sekunder efter Ebba.

– Imponerande av Frida. Hon var riktigt stark, säger Kalla till Expressen.

”Hård fajt”

Det var en glad Ebba Andersson som mötte pressen efter loppet, som blev en riktig folkfest.

– En seger är alltid en seger, så det var jättekul att vinna. Det var en hård tajt med Charlotte hela loppet, säger Ebba Andersson till DT.

Kalla:

– Självklart vill jag alltid vinna men Ebba är väldigt stark.

Anna Dyvik slutade fyra, 1.22,8 efter Ebba Andersson.

Både Kalla och Andersson stod över Tour de Ski för att få en optimal uppladdning inför VM i Seefeld i februari-mars.

Frida Karlsson siktar på junior-VM senare i januari, men hon drömmer också om en plats i VM i Seefeld.