Sjöströms tuffa VM-vecka: "Gillar utmaningar"

avTT

Publicerad:
Foto: Christine Olsson/TT
Sarah Sjöström ska även simma 200 meter frisim i VM. Därmed ställer hon upp på fem individuella distanser och två lagkapper. Arkivbild.

Sarah Sjöström har bestämt sig för att simma 200 meter fritt i VM i sydkoreanska Gwangju.

Det innebär ett rekordtufft program med fem individuella grenar och två lagkapper.

– Jag gillar utmaningar, säger simstjärnan.

Det blir första gången sedan OS 2016 som Sjöström simmar 200 meter fritt i ett mästerskap i långbana. Då tog hon silver på distansen efter en tuff duell mot amerikanska stjärnan Katie Ledecky.

Sjöström simmar också 50 och 100 meter fjäril och 50 och 100 meter fritt samt lagkapperna på 4x100 meter fritt och 4x100 meter medley.

Blir det final i allt kommer Sjöström att simma varje VM-dag, 19 lopp på åtta tävlingsdagar.

– Det gäller att hitta nya sätt att utmana sig själv på hela tiden. Jag har varit med länge nu och det blir tufft att hitta nya utmaningar. Det här känns riktigt tufft, säger 25-åringen, funderar ett ögonblick och tillägger:

– Spontant kanske lite för tufft, men det gäller att testa ibland.

"Aldrig mer"

Supersvenskan har aldrig tidigare simmat fem individuella grenar i ett långbanemästerskap.

Efter holmgången mot Katie Ledecky på 200 meter fritt i OS sade Sjöström, som alltid haft en slags hatkärlek till distansen, ”aldrig mer”.

– Fast så säger alla andra också. Även om jag bara hade kört fyra distanser hade jag behövt vara i så pass bra form att jag skulle klara 200 meter också. Sedan jag slutade satsa på 200 i mästerskap har jag lärt mig att simma lite mer energisnålt och det är inte alls lika jobbigt att simma det nu som 2016.

– Men det blir viktigt med återhämtningen mellan loppen, säger Sjöström som tillsammans med övriga landslaget anlände i torsdags till Gwangju från VM-lägret i japanska Fukuoka.

Att simma distansen nu blir också ett bra test inför OS där inte 50 meter fjäril finns på programmet. Då är det naturligt att ta in 200 meter fritt igen.

Stjärnfyllt

Hennes konkurrenter jublar knappast över beskedet. Ett redan stjärnfyllt startfält blir ännu vassare. Sjöström är trea i världen i år och konkurrerar nu med bland annat australiska duon Ariarne Titmus (världsetta), Emma McKeon (tvåa), Ledecky och italienska veteranen Federica Pellegrini.

Sjöström är världsetta på tre distanser i år, 50 och 100 meter fjäril och 50 meter fritt. Det var på dem hon vann VM-guld senast, 2017 i Budapest då hon blev mästerskapsdrottning, och är mångas favorit där nu.

Super-Sarah har i mästerskap efter mästerskap pallat pressen som guldfavorit. Hittills har det blivit sju VM-guld i långbana.

– Det är bara att gå in och göra jobbet. Jag vet att det ofta är väldigt små marginaler, framför allt på 50 meter fritt och 50 meter fjäril. Det gäller att man har hundradelarna på sin sida och gör det som krävs för att sätta handen i kaklet först.

– Jag känner att jag har gjort rätt förberedelser, så det är bara att slappna av och hoppas att det går av sig själv när man kör.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM