Golden State kvitterade finalserien mot Toronto

Publicerad 2019-06-03

NBA-mästarna Golden State inledde finalserien i den amerikanska basketligan med en förlust, och det såg inledningsvis mörkt ut för mästarlaget i möte två med Toronto.

Men efter en stark poängspurt i början av tredje perioden skaffade sig Golden State ett ointagligt försprång.

Därmed är det första gången som en svensk någonsin vunnit en finalmatch i NBA.

– Han kom in från bänken och gjorde det mycket bra, säger Golden States coach Steve Kerr.

Precis som i den förra finalmatchen hade Golden State det inledningsvis svårt med skyttet. Hemmalaget Toronto, som fick till både skott och returer, var på tårna och skaffade sig tidigt ett litet övertag i matchen.

I andra perioden drog kanadensarna ifrån något, men de fick aldrig till någon riktig marginal mot mästarlaget.

Vaknade i tredje

Men så i tredje perioden vaknade Golden State, och det med besked. Med ett starkt försvarsspel och snabba uppspel lyckades kalifornierna komma ikapp och gå om.

– Det var ett mästerligt försvarsspel och det är det som kommer krävas om vi ska vinna finalserien, säger Golden States coach Steve Kerr.

Med nära halva tredje perioden spelad hade besökarna gjort 18 poäng. Toronto noll.

– Det var det som avgjorde matchen. Vi hade fick kontroll på matche med det rycket i början av tredje perioden och kunde hålla i det resten av matchen, säger Kerr.

Torontos Fred VanVleet satte då en trea och hemmalaget kom med i matchen igen, men kom aldrig ikapp.

Skadade stjärnor

Golden States center DeMarcus Cousins, som i förra matchen mot Toronto kom tillbaka efter en långdragen lårskada, spelade den här gången från start. Han fick över 27 minuter på plan och gjorde 11 poäng, att jämföra med åtta minuter och tre poäng i förra matchen. Kevin Durant är fortsatt skadad och spelade inte. Dessutom lämnade Klay Thompson plan med vad som uppges vara en lårskada. Men dessförinnan hann Thompson bli Golden States bäste poänggörare. Flest av alla gjorde däremot Torontos Kawhi Leonard – 34 poäng.

Golden States svensk, Jonas Jerebko, spelade drygt sex minuter, gjorde två poäng och noteras för två returer.

Slutresultatet skrivs 109–104 till Golden State efter att Andre Iguodala satt en viktig trepoängare med fem sekunder kvar av matchen.

Lagen möts nästa gång natten mot torsdag svensk tid, då finalserien fortsätter på Golden States hemmaplan i Oakland.

– Jag är stolt över vårt lag. Speciellt med spelarna från bänken. Quinn Cook satte några viktiga skott och både Bogut och Jerebko kom in och gjorde det mycket bra, säger Kerr.