Jonsson historisk SM-vinnare: ’Jättehäftigt’

Publicerad 2018-07-04

Jennifer Jonsson besegrade Matilda Ekholm i semifinalen.

HELSINGBORG. Solen, havet, stranden och bordtennis. Här är den nya versionen av pingis med korta set och fler sätt att ta poäng på.

– Det är väldigt exotiskt det här. Det är inte alls som vanligt, säger Jennifer Jonsson, den historiska första SM-vinnaren på damsidan på onsdagen.

Solen lyser. Det kommer en lätt vind och tångdoft från havet 50 meter bort.

Jennifer Jonsson, Norrtull, ligger under med 6–7 i tredje set mot Daniela Moskovits och har matchboll emot sig. Efter en maratonduell vinner Jonsson bollen och några sekunder senare setet på en skiljeboll.

Här på området Gröningen, nära centrum i Helsingborg, spelas det bordtennis utomhus. Det är två ballongplockningar från Kallbadhuset och på trädäcket bara några meter bort ligger ledigt folk och solar.

Det är fullt ljud på musiken i högtalarna och långt till en pingiskällare. Det handlar om bordtennis TTX som gör debut som SM-gren.

Två tvåminuts-set senare har Jennifer Jonsson vunnit set fyra och fem och ett historiskt SM-guld. Det är inte bara det första svenska mästerskapet i grenen. Det är också det första nationella mästerskapet i världen i TTX.

– Det känns jättehäftigt, säger Jennifer Jonsson.

”Jag låg illa till”

Hon lyckades tränga borta dramatiken i tredje set när hon var så nära att förlora matchen.

– Jag kände att jag låg illa till. Sen tror jag att folk på läktaren upplevde det mer dramatiskt. Jag var så inne i det. Det går undan och man är så totalt fokuserad på bollen. Bollen kan svänga med vinden på en gång.

TTX spelas i set som är två minuter långa och det finns inget gummi på den tunna racketen. Det blir därmed inga skruvar i spelet och därför skiljer det sig mycket från vanlig bordtennis. Det handlar mer om taktik och att välja rätt tillfälle att försöka vinna två poäng.

TTX avgörs på ett annorlunda sätt jämfört med traditionell bordtennis.

SM var den första tävligen i Sverige någonsin och Jennifer Jonsson hade inte spelat många bollar innan hon åkte till Skåne.

– Det är ett helt annorlunda spel. Jag körde lite dagen innan jag åkte hit och direkt efter skulle jag köra ett vanligt träningspass. Då blev det en jättekonstig omställning.

Drabbades av VM-febern

Det var gruppspel i SM-tävlingarna samtidigt som Sverige spelade sin åttondelsfinal i fotbolls-VM i tisdags. Framför storbildsskärmen några hundra meter bort från pingishagarna på ”Graningen”, tillfälligt omdöpt efter en viss lagkapten, var det fullt med nervösa svenska fans. Och även SM-deltagarna drabbades av VM-febern.

– Jag sprang lite mellan här och storbildsskärmen. Jag hade en match precis i början av fotbollsmatchen och en i slutet av den.

Det var bra tryck borta vid skärmen?

– Verkligen. Det var en häftig upplevelse.

De allra bästa herrspelarna i vanlig bordtennis ställde inte upp i TTX-SM och där vann Halmstads Sebastian Lundahl.

Men på damsidan slog Jennifer Jonsson ut Sverigeettan och landslagskompisen Matilda Ekholm i semifinalen.

– Jag tycker det är viktigt att vara här. Jag tycker det är bra att de har börjat med det här så att vi får visa upp sporten. Även om det inte är vanlig bordtennis så är det viktigt att visa upp sporten och då är det viktigt att de bästa spelarna är här, säger Jonsson.

Det är solsken, havet är nära och folk ligger och solar precis bredvid. Får ni som spelar också lite semesterkänsla?

– Jo, det får man verkligen. Det är väldigt exotiskt det här. Det är inte alls som vanligt. Det är solsken, havet bakom och det blåser. Det är en häftig inramning.

Vad tror du om framtiden för TTX?

– Jag tror det är en bra grej för det kan passa alla. Alla kan spela det här oavsett nivå. På så sätt blir det jämnare och lite att alla kan slå alla. Med den här inramningen blir det väldigt bra för publiken och att de får se sporten. Sen vet jag inte hur stort det kan bli.

Jennifer Jonsson kommer nog att spela fler TTX-tävlingar i framtiden.

– Det kan jag absolut tänka mig. Speciellt nu när jag vann så får jag komma tillbaka och försöka försvara guldet.

Följ ämnen i artikeln