Vann JVM-guld efter turbulensen: ”Klarat sig bra”

avPetra Thorén

OTEPÄÄ. Uppladdningen har varit turbulent för de norska talangerna Helene Marie Fossesholm, 17, och Kristine Stavås Skistad, 19.

Norska skidförbundets information om åkarnas hormonbehandlingar under uppväxten har skapat debatt.

Trots omständigheterna lyckades Kristine Stavås Skistad leverera ett guld på sprint i JVM.

– De har klarat sig väldigt bra genom detta. Det är två tuffa tjejer, säger landslagstränaren Monika Körra.

Att pekas ut som "nya Johaug" eller att vara en supertalang i sprint kan tyckas som nog börda på unga norska skidåkares axlar.

Helene Marie Fossesholm och Kristine Stavås Skistad har burit mer än så.

De har fått en etiskt debatt att hantera.

Men kanske var det ännu svårare att hantera en pågående ryktesspridning i kulisserna. Eller?

Tillsammans med flickorna och deras familjer fattade Norges skidförbund beslutet att tidigare i veckan informera om den medicinering som skett under åkarnas uppväxt.

Att beslutet är fattat gemensamt med familjen påpekade norska skidlandslagets presschef Gro Eide och norska juniorlandslagets tränare Monika Körra för Sportbladet i helgen.

– Det var ett beslut som togs för att det kanske skulle bli snack om det här. Det är ingen som har någon skuld i det här, men det har varit svårt för tjejerna att gå ut med något så personligt.

– Det har skett efter en grundlig värdering. Vi var eniga om att det var riktigt, säger tränaren Monika Körra till Sportbladet.

Efter att denna text publicerat gick dock sprintåkaren Kristine Stavås Skistad ut och ifrågasatte sig eget förbund för att man släppt informationen. Och enligt TV2 i Norge ska hennes familj ha känt sig pressad till att gå med på den lösningen. Detta tar dock Norges skidförbund avstånd ifrån under söndag kväll.

Kristine Stavås Skistad ska ha fått medicinerna Etinylestradiol och Primolut för att påskynda puberteten och ha en kontrollerad tillväxt.

Helene Marie Fossesholm har, precis som till exempel fotbollsspelaren Lionel Messi, behandlats med tillväxthormon. Det har skett under perioden december 2014 till september 2017.

”När hon var 13,5 år var hon 137,5 centimeter lång och hade en onormal växtutveckling. Hon blev därför behandlad med tillväxthormon. Helene är nu 151 centimeter lång”, skrev förbundet i pressmeddelandet.
Behandlingen innefattade ett preparat som står på Wadas lista över dopningsklassade medel, vilket krävde dispens.

Fanns med på Wadas lista

Debatten som följt efteråt har varit varierad. Framförallt har faktum att den unga 17-åriga norskan Fossesholm medicinerats med en medicin på Wadas lista över dopningsklassade preparat inneburit spekulationer.

Diskussionerna har också handlat om ifall det varit nödvändigt att gå ut med informationen.

Per Medböe Thorsby, norsk läkare som är medlem av Antidoping Norges medicinska kommitté till norska Dagbladet

– Som läkare gör det mig upprörd, och det är det som chockerar mig mest i den här historien, att två så unga utövare känner sig pressade till att berätta om högst privata hälsouppgifter, säger han.

Helene Marie Fossesholm har, enligt norska TV2, inte upplevt att någon misstänkt henne, men hennes far har kommenterat debatten så här:

– Jag tycker det är trist att folk som inte känner till saken ska uttala sig. De vet inte varför Helene har fått den här behandlingen. Hon har varit i behov av den i tidig ålder och då valde vi som föräldrar att agera, vilket förmodligen alla andra föräldrar i vår position också hade gjort. Det är trist att det här blir en snackis – och det är trist att folk missförstår med flit, säger han till TV2.

Monika Körra uppskattar inte delar av den debatt som följt efter beskedet från Norges skidförbund.

– Jag tycker det är väldigt trist, det är min personliga mening. Att folk kommer med den formen av kommentarer. Det är svårt för flickorna som väljer att dela detta och då är det trist med den formen av kommentarer. Det kanske tar extra hårt på flickorna, det är unga tjejer som vi talar om.

Hur har dagarna inför JVM-starten varit?

– Vi har alla varit eniga om att det har tagit energi från åkarna. Det är väldigt personligt för dem. Vi hoppas att det sportsliga ska få fokus från nu och de har verkligen varit skickliga på att fokusera, säger hon.

Hyllas för sitt mod

När JVM i sprint avgjordes i dag blev Kristine Stavås Skistad världsmästare. Fossesholm blev åtta.

Den norska landslagschefen Vidar Löfshus har inte varit involverad i beslutet kring offentliggörandet av beskedet, men han kan snart ha den 19-åriga sprintåkaren Kristine Stavås Skistad i sin VM-trupp. Han uppskattar dock initiativet från flickorna och deras familjer.

– Det är inte bra för unga flickor att leva med den formen av rykten. Det var väldigt modigt gjort, säger Norges landslagschef Vidar Löfshus.

 Sveriges landslagschef Rikard Grip har följt den debatt som blivit efter beskedet.

 – Det ryktas och spekuleras och det kan finnas folk som ser missunnsamhet i det, men för mig är detta ingen sportslig fråga.  Vi måste förlita oss till det medicinska som finns i samhället att det är från det perspektivet som man har gjort det här. Jag ser inte detta som något prestationshöjande på något sätt, säger han.

Han har under sina många år inom landslagsverksamheten inte träffat på liknande fall i Sverige

– Jag vet ingen som varit på landslagsnivå som varit under liknande behandlingar i unga år, säger Rikard Grip.

Foto: BILDBYRÅN NORWAY
ARTIKELN HANDLAR OM