Ikonens barnbarn gör debut: ”Jag är stolt...”

avPetra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

Skidlandslagets debutant Elina Rönnlund har att brås på.

Barnbarn till skidikonerna Assar och Toini Rönnlund.

– Jag tänker inte så mycket på det. De har varit mer som farmor och farfar för mig, säger 22-åringen som får chansen i världscupen.

Skidlandslaget har under vintern fått ett riktigt lyft på damsidan och talanger både får chansen och tar den. Under inledningen av världscupen har Moa Lundgren från utvecklingslandslaget fått testa vingarna.

Och när skidlandslaget tar sig an tävlingarna i Beitostölen får Elina Rönnlund chansen. Den unga skidåkaren har ett efternamn som klingar bekant för skidälskare.

Skidparet Toini och Assar Rönnlund tillhör en del av den vackra svenska skidhistorien och har var och en tagit flera OS- och VM-medaljer.

Fick besked söndag kväll

Toini är stolt över sondotterns uttagning och kommer att sitta framför Vinterstudion och följa loppen i helgen.

– Det känns ju trevligt och var på tiden tycker jag, men det tar tid att utvecklas. Hon har inte gjort de resultaten tidigare och i fjol var hon sjuk, men det är klart att jag är stolt, säger Toini Rönnlund.

Elina Rönnlund fick beskedet om uttagningen av damlandslagets tränare Magnus Ingesson under söndag kväll. Uttagningen är ett resultat av segern i Sverigecupen förra helgen, 10 km fri stil.

– Det är nog resultaten från Idre som bidragit. Jag blev jätteglad, säger Elina Rönnlund.

Redan 2015 var hon med i världscupen, då i den nationella kvoten, i Östersund. Men detta är första gången hon får åka för med svenska skidlandslaget. Elina Rönnlund tillhör utvecklingslandslaget och är klubbkompis med Moa Lundgren i IFK Umeå. Vid sidan av skidåkningen studerar hon biologi och geovetenskap på högskolan.

– Det ska bli kul, jag ska göra mitt lopp och det är klart att man vill göra sitt bästa när man är med, säger hon.

Foto: BILDBYRÅN
Elina Rönnlund.

Van vid att bli påmind

Distansloppet på lördag går över 15 km i fri stil. Och ska vi lyssna på kunniga farmor Toini är Elina en skidåkare med god teknik.

– Hon å k e r skidor. Hon har inte haft styrkan riktigt tidigare, men när hon får det kommer det att gå fort, säger Toini Rönnlund.

Elina ska förstås få chansen att utvecklas och ses som en egen individ. Toini Rönnlund vill inte ge sig in i spekulationer om Elina brås på henne.

– Det kan inte jag uttala mig om. Alla tror vi det. Jag tror att det träning som betyder mest, påpekar den före detta skiddrottningen.

Under uppväxtåren har Toini Rönnlund funnits där med sitt stöd för Elina. På senare år har råden blivit färre.

– Då i yngre år var jag med henne lite grann. Och det är klart att jag stöttat henne hela tiden. Men jag lägger mig inte i hennes träning nu. Jag hade lite synpunkter i början, men nu kan hon allt, säger Toini Rönnlund.

Elina Rönnlund är van vid att bli påmind om sina legendariska släktingar.

Men hon ser det inte som något anmärkningsvärt.

– Jag har inte tyckt att det varit jobbigt. Det har varit fint. Men jag har inte tänkt på det så mycket, utan mest gjort mitt. Farmor är väldigt intresserad av skidåkning. Jag har inte talat med henne, men hon vet om att jag ska åka, säger Elina.

Assar Rönnlund avled 2011 vid en ålder av 75 år.

 
LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019

 

Publicerad: